Marcus Hellners öppenhjärtiga ord efter att ha sett Frida Karlsson kollapsa: ”Jag tänkte direkt att…”

Hela skidvärlden fasade när Frida Karlsson kollapsade.
Men inte Marcus Hellner som kände direkt att allt var lugnt.
– Det förstod man på stämningen, erkänner OS-guldhjälten för Dagens Nyheter.

Med tre OS-guld och ett VM-guld som främsta meriter är Marcus Hellner en av Sveriges främsta längdåkare genom tiderna. Hans skidkarriär tog slut 2018 men skidintresset lever fortfarande kvar än i dag och precis som många andra svenskar såg han avslutningen av Tour de Ski på tv.

Fridas kollaps

När Frida Karlsson gav alla sin energi för att vinna Tour de Ski och sedan stupade i mållinjen. Svenskan fick omedelbar läkarvård och fick lämna målfållan på bår, kort senare kvicknade hon till men det var stor oro för henne.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, skidor
230108 Frida Karlsson of Sweden at a press meet during Tour de Ski on January 8, 2023 in Val Di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0443

Till skillnad från alla andra så var Hellner lugn när han såg dramat som utspelade sig. Han fick snabbt en känsla av att det var ingen fara, trots hennes otäcka kollaps.
– Jag känner inte Frida på det sättet, men jag tänkte väl att det var lugnt. Samtidigt vill man få det bekräftat av läkare, och det kom ganska fort att hon repade sig. Det förstod man på stämningen i intervjuerna med de andra aktiva också, Anna Dyvik bland annat, säger 37-åringen i en intervju med Dagens Nyheter.

LÄS MER: Therese Johaugs avgörande ord till Frida Karlsson – skiddrottningen med tydlig varning: ”Hon får inte…”

Hellners ord

OS-guldhjälten Hellner var känd under sin aktiva tid för att verkligen ge allt och pressa kroppen till bristningsgräns. Men han erkänner att han aldrig själv tuppat av under ett lopp.
– Det handlar mycket om magkänsla. Men när något känns fel ska man ju inte fortsätta. Samtidigt behöver det inte vara fel att bli ”mjölksyratrött”, men känner man att något är galet är det en annan sak. Det finns ju de som tränar med sjukdomssymtom och som inte är säkra på om de är förkylda eller inte. Det är en typisk grej när man är ung och ivrig. Allting ska stå rätt till med kroppen, och är man bara frisk ska man inte behöva vara rädd. Då ska man kunna köra på. Oavsett så brukar det inte vara ett vinnande koncept att köra sig helt slut och gå sig stum, säger han till dagstidningen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Marcus Hellner, skidor
191123 Före detta skidåkaren Marcus Hellner inför skidloppet över 15 km klassisk stil vid Gällivarepremiären den 23 november 2019 i Gällivare. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Totalsegern i Tour de Ski är Frida Karlsson största individuella framgång hittills under karriären och efter minitouren riktar nu 23-åringen sitt fulla fokus mot säsongens stora höjdpunkt med skid-VM. Hellner tror inte att svenskan kommer få några större problem att ladda om efter den här energitömningen.
– Jag tror inte det. Hon är ju i form och har vunnit touren. Det handlar kanske primärt nu om att få en viloperiod. För egen del kanske det tog en vecka innan man fick energin tillbaka i kroppen, så under den perioden gäller det att vara väldigt kylig och ta det lugnt. Generellt tror jag inte att det är någon större fara. Jag tror på konceptet att köra touren och att det kan vara bra för kommande tävlingar, säger han i intervjun.

Vad är din uppriktiga åsikt om Frida Karlsson? Dela artikeln och säg vad du tycker!

LÄS MER: Frida Karlssons ärliga ord om otäcka kollapsen – berättar nu sanningen: ”Då börjar jag försvinna”