Linn Svahn öppnar upp om mardrömmen – starka bekännelsen om helvetet: "Det är egentligen helt sjukt"

Linn Svahn öppnar upp om mardrömmen – starka bekännelsen om helvetet: ”Det är egentligen helt sjukt”

Förra säsongen var Linn Svahns bästa enligt henne själv.
Åtminstone sett till förutsättningarna.
– Vi fick mixa med att försöka skapa magi från väldigt lite, säger Svahn.

I februari 2021 föll Linn Svahn, 23, under världscupsprinten i Ulricehamn. Fallet tog så hårt på hennes axel att den då 21-årige Svahn tvingades till två operationer i axeln under hösten och vintern samma år. I och med det missade hon hela säsongen 2021/2022.

Svahn om fjolåret

Förra året var Linn Svahn tillbaka i spåren, om än fortsatt påverkad av axelskadan. Försäsongen kunde hon inte nyttja till fullo, och hon deltog inte i världscupen förrän januari. Men Svahn tog sig till VM i Planica, och hennes säsong gick i mål med en världscupseger och två fjärdeplaceringar i VM.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Linn Svahn, längdskidor
230225 Linn Svahn of Sweden competes in the Women’s Cross Country Skiing Skiathlon during the FIS Nordic Ski World Championships on February 25, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0520

23-åringen berättar om svårigheterna med fjolårssäsongen.
– Ifjol var det mer att försöka hantera ett förfall, medan i år är det mer att hela tiden pusha gränserna för att bli bättre. Och det är så man vill hålla på med elitidrott, det är så jag vill hålla på i min karriär. Jag vill inte behöva hantera skador och tänka ”vad kan vi göra idag, vad kan vi inte göra. Vad kan vi göra imorgon, vad kan vi inte göra” hela tiden, säger Svahn.

Tackar tränarna

Linn hyllar sina tränare för vad hon ändå åstadkom.
– Förra året fick vi mixa med att försöka skapa magi från väldigt lite, och det skulle mycket till för att det skulle lyckas. Men på något sätt lyckades vi med det, att komma i så pass bra slag som var möjligt där till mästerskapet, och fajtades i varje lopp jag ställde upp i. Det är något jag aldrig hade lyckats med utan Ola (Ravald, tränare) och (Anders) Byström (landslagstränare) framför allt. Det vi gjorde ifjol är egentligen helt sjukt. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Linn Svahn, längdskidor
230219 Linn Svahn of Sweden poses for a portrait at a press event with the Swedish Cross-Country Skiing team ahead of the FIS Nordic Ski World Championships on February 19, 2023 in Unterferlach. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0508

Det finns år där Svahn tagit fler medaljer och pallplatser än ifjol. Men hon håller ändå förra säsongen högst.
– Jag skulle nog sätta förra säsongen som min bästa någonsin utefter de förutsättningar jag hade när jag började tävla. Det är jag jättestolt över. Den nivån jag höll vid den här tiden för ett år sen var fruktansvärt dålig. Jag står med en helt annan bakgrund i att ha fått träna det jag velat nu enda sen säsongen avslutades. 

LÄS MER: Ingemar Stenmark avslöjar nu varför vi aldrig kommer att få se honom på tv igen – ikonens ärliga ord om nobben

”Jättetryggt och jättekul”

Östersundsbon ser nu framemot att gå in i en ny säsong med en hundraprocentig försäsong i ryggen.
– Jag vill sätta ett mål och därefter jobba för det. Ett mål jag tror på att jag kan uppnå, och i år har vi kunnat göra det. Vi har gjort mycket, mycket bra den här sommaren och början på hösten. Det finns mycket kvar att göra, men det känns jättetryggt, jättebra, och framför allt jättekul att vara på den platsen där man bara kan fokusera på att utvecklas, säger Svahn.

LÄS MER: Jonna Sundlings helt ärliga ord om sig själv – erkänner nu stora utmaningen inför säsongen: ”Otroligt svårt”