Ingemar Stenmark avslöjar nu varför vi aldrig kommer att få se honom på tv igen – ikonens ärliga ord om nobben

En otroligt framgångsrik skidkarriär.
Men Ingemar Stenmark vill inte kliva in i någon studio som skidexpert.
Nu avslöjar han varför.

Ingemar Stenmark, 67, är en av Sveriges främsta idrottsmän genom tiderna. Han ses också som en av de bästa alpina skidåkarna genom tiderna i hela världen.

Stenmark om kroppen

Den tidigare slalomåkaren tog bland annat två OS-guld, fem VM-guld, och 86 världscupsegrar under sin 16 år långa karriär. Stenmark vann också bragdguldet vid två tillfällen, 1975 och 1978.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ingemar Stenmark, skidor
190212 Former skier Ingemar Stenmark of Sweden poses for a portrait at a press event for a legends race during the FIS Alpine World Ski Championships on February 12, 2019 in Åre. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 87862

Efter karriärens slut har 67-åringen deltagit i flera tv-program. Han vann SVT-programmet ’Mästarnas mästare’ 2011, och TV4:s ’Let’s Dance’ 2015. Men nu blir det inga fler program, berättar Stenmark.
– Det känns så. Ryggen är inte bra och det är lite andra grejer i kroppen som inte heller funkar, säger han till Expressen.

LÄS MER: Håkan Loobs tydliga kritik mot SHL efter säsongsstarten – vill nu se förändring: ”Jag är så trött på det här”

Förklarar tv-dissen

Något Stenmark inte gjort efter karriären är att kliva in som tv-expert i någon studio eller som kommentator. Det har han heller inga planer på att göra i framtiden.
– Nej, nej. I och för sig tror jag att jag kanske är bättre på att analysera nu än när jag tävlade själv. Jag blev bra för att jag gjorde bra spontana grejer, men jag visste egentligen inte varför jag blev bra. Nu när jag kollar på tv på de andra, då kan jag se vad den ena gör bra och vad den andra gör bra, mer än vad jag kunde tidigare.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ingemar Stenmark, skidor
220206 Ingemar Stenmark of Sweden in the Celebrity race during the Race of Champions on February 6, 2022 at Pite Havsbad in Piteå. Photo: Simon Eliasson / BILDBYRÅN / COP 159 / SE0079

Tv-nobben beror på svårigheterna Ingemar upplever när han föreställer sig att vara expertkommentator.
– När man sitter i tv ska man ju kunna prata bra också. Det är inte så lätt. Och så ska man hinna se åkningen och kommentera. Det är svårt att se om en åker fortare än en annan, om man inte har mellantider, säger Stenmark till kvällstidningen.

Är Ingemar Stenmark svensk idrotts allra största genom tiderna? Dela artikeln om du håller med!

LÄS MER: Frida Karlssons nya besked om kärlekslivet – efter uppbrottet med William Poromaa: ”Jag har hittat”