Kontroversiella beslutet – OS-avstängda ryssarna är fria att tävla: ”Väldigt konstigt”

Sex ryska längdskidåkare har stängs av från OS på livstid.
Men nu kommer kontroversiella beskedet från Fis – att de får ställa upp i världcuppremiären.
– Det är väldigt konstigt allting, säger Calle Halfvarsson enligt Sportbladet.

Hela sex ryska åkare har stängts av på livstid från att tävla i OS på grund av doping. Det handlar om Alexander Legkov, Julia Ivanova, Alexej Petuchov, Jevgenij Belov, Jevgenia Sjapovalova och Maxim Vylegzjanin som är portade från vinter-OS av IOK.

Men nu har beskedet kommit från Internationella skidförbundet, Fis, kommit – och det är kontroversiellt. För att alla OS-avstängda ryska åkare har fått tillåtelse att tävla i världscuppremiären i Ruka nu i helgen. Trots att de är avstängda från OS.

Ryssarna får fortsätta tävla

Fis har gjort en egen utredning av åkarna och inte hittat tillräckliga bevis för att förlänga straffen ytterligare. Ryssarna var avstängda fram till den 31 oktober men har efter det fått tävla igen.

Sedan kom domen från IOK och Fis meddelar att man inväntar ytterligare bevis från IOK:s utredning innan man tar sitt nästa beslut. Därför får ryssarna fortsätta tävla i världscupen.

”Det är dubbelmoral”

Vilket svenska åkare tycker är väldigt märkligt.
– Det är väldigt konstigt allting. De är avstängda från OS, men de får vara med här. Det är lite dubbelmoral och olyckligt, säger Calle Halfvarsson enligt Sportbladet och får medhåll av Jens Burman.
– Om man är avstängd från OS kan jag tycka att man inte har något här att göra.

I pressmeddelande från Fis motiverar man man sitt beslut så här:
”Fis dopingjury måste vänta till IOK:s disciplinära kommitté lämnar in sitt beslut, med uppgifter om de bevis som åberopats. Innan dess kan inga ytterligare åtgärder vidtas i fallen”.

Ryska åkarna var med redan förra helgen i Gällivare och krossade då allt motstånd.

LÄS MER: Svenska ilskan efter överkörningen i Gällivare: ”De har inte här att göra”