Svenska ilskan efter överkörningen i Gällivare: ”De har inte här att göra”

De har slängts ut från OS.
Men i Gällivare dominerade de dopingavstängda ryssarna fullständigt – vilket väckte stark kritik.
– De ska inte få tävla, säger svenske åkaren Jens Burman till SportExpressen.

I dag var det dags för längdpremiären i Gällivare. På damsidan krossade Charlotte Kalla allt motstånd på 5 kilometer skejt. Men när det var dags för herrarna blev det betydligt tyngre för svensk del.

Sveriges bäst placerade åkare blev Marcus Hellner som kom in först på en tiondeplats och blev besegrad av hela åtta ryssar. Efter loppet var det stark ilska hos de svenska åkarna för att vinnaren hette Jevgenij Belov.

”Olyckligt för sporten”

Ryssen portades nyligen från OS på livstid och även dopingavstängde Alexander Legkov fick ställa upp i Gällivare. Det gillade verkligen inte svenskarna.
– Jag tycker inte att de ska få tävla. Är man avstängd av IOK tycker jag att man ska vara det här också. Det är min åsikt. Det är klart ryssar får vara med och tävla, men de som har blivit avstängda av IOK tycker jag inte har här att göra, säger Jens Burman till SportExpressen och får medhåll.
– Den här situationen är olycklig för sporten, säger landslagskollegan Daniel Rickardsson.

”Vet inte vad man ska säga”

Just Hellner var inte så förvånad över att åtta ryssar kom före honom i mål. Så starka är dem, enligt svensken. Men han kan bara hoppas att de får ordning på den systematiska dopingen som Ryssland bestraffats för.
– Jag vet inte vad man ska säga. Man hoppas ju att det ska bli någon ordning på det. Man får ha tålamod. Jag sitter ju inte på några bevis, men det är klart att det snackas om det i svenska landslaget, säger han till kvällstidningen.

LÄS MER: Petter Northug stoppas från skidpremiären: ”Han känner sig som ett monster”