Ikonen Magdalena Forsbergs öppenhjärtiga ord om Stina Nilsson – efter stora kritiken: ”Stina har inte…”

Stina Nilsson har fått utstå hård kritik under säsongen.
Nu ger sig svensk skidskyttes stora stolhet in i debatten.
– Stina har inte tryggheten som gör det lättare att prestera, säger ikonen Magdalena Forsberg till SportExpressen. 

Den tredje säsongen av skidskyttekarriären har inte alls varit rolig för Stina Nilsson. 29-åringen har inte alls övertygat varken åkmässigt eller på skyttevallen och hamnat långt ned i resultatlistan på världscupen.

Kritik mot Stina

Svenskan har fåt utstå hård kritik från experterna och nyligen blev hon även petad från världscupen och nedskickad till IBU-cupen. Framförallt så är det åkningen som lämnat experterna förbryllade.
– Stina åker som en junior. Hon borde kunna åka väsentligt bättre och jämnare, sa SVT-experten Björn Ferry tidigare i vintras.
– Stina Nilsson åker obeskrivligt sakta, hon borde vara uppe och nosa på bästa åktid, sa norske ikonen Ole Einar Björndalen i sin kritik.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stina Nilsson, skidskytte
221026 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Sveriges Stina Nilsson posera för ett porträtt den 26 oktober 2022 i Idre. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Nu ger sig ännu ett stort och aktat namn in i debatten om Stina Nilsson. Svenska ikonen Magdalena Forsberg har också lagt märke till den oroväckande utvecklingen och levererar sin förklaring.
– Skidåkningen och skyttet hör ofta ihop. Är man lite osäker i skyttet kan det påverka åkningen. Det är en komplex sport. Elvira Öberg hade en helg där åkningen inte funkade hundra men hon fick ihop skyttet och kunde ta två segrar. Hon är där hon ska vara, hon vet att hon kan slåss i toppen även om åkningen inte är på topp. Och då får man en trygghet som gör det lättare att prestera, och där är inte Stina än, säger ”Magda” i en intervju med SportExpressen.

LÄS MER: SVT-experten Björn Ferrys brutalt ärliga ord om Stina Nilsson – släcker nu allt hopp: ”Det känns kört”

Forsbergs ord

Men trots den tuffa säsongen för Stina så är Forsberg ändå inte orolig för framtiden och hennes fortsatta karriär som skidskytt.
– Det är ju så med sport och utveckling, ibland skenar det och ibland kan det plana ut ett tag. Då gäller det att ligga i och då kan den där utvecklingskurvan sticka i väg igen. Det är där vi är nu tror jag, att det planar ut lite. Och då börjar folk ifrågasätta, men låt henne köra sitt race och sitt upplägg, jag tror det blir bra till slut. Hon är klok, Stina, säger legendaren till kvällstidningen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Magdalena Forsberg, skidskytte
220204 Magdalena Forsberg i Discoverys OS-studio inför en sändning under OS den 4 februari 2022 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0240

Magdalena Forsberg vann sex VM-guld, den totala världscupen sex år på raken och tog sammanlagt 15 mästerskapsmedaljer under karriären. När hon får frågan om Stina Nilsson har en plats i VM-truppen eller inte så blir det tyvärr ett negativt svar.
– För mig är det fyra självklara (Elvira Öberg, Hanna Öberg, Linn Persson och Anna Magnusson) och sedan Mona Brorsson som ska tas ut till VM. Mona visade att hon är på gång igen. Så de ska till VM i min värld, om inget oförutsett händer närmsta veckorna, säger Magda i intervjun.

Vad tycker du om kritiken mot Stina Nilsson? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Charlotte Kallas känslosamma ord – efter helkvällen med Nils van der Poel: ”Inte lätt att leva upp till det”