Hanna Öbergs stora bekännelse om hur det är att tävla mot lillasyster Elvira Öberg: "Det är en stor påfrestning"

Hanna Öbergs stora bekännelse om hur det är att tävla mot lillasyster Elvira Öberg: ”Det är en stor påfrestning”

Hanna Öberg befann sig redan på världsscenen, när lillasyster Elvira Öberg slog igenom.
Vilket inte var helt lätt var storasyster.
– Det hade jag inte behövt ha med i beräkningarna innan, säger Hanna Öberg till SVT.

Hanna Öberg, 27, gjorde stor succé som junior, innan hon 2016 tog steget upp till världscupen. Vid säsongens slut utseddes hon till ”Female Rookie of the Year” av det internationella skidskytteförbundet. Ett år senare tog Hanna sitt första OS-guld i Pyeongchang och framgången var ett faktum.

Öbergs svårigheter

Vintern 2019 entrade en annan Öberg världsscenen, lillasyster Elvira Öberg. Då gjorde hon världscupdebut, och lite över ett år senare var det dags för VM-debut. OS två år senare lämnade hon med tre medaljer, och det stod klart att båda systrarna Öberg var att räkna med.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Hanna Öberg Elvira Öberg
230319 Hanna Öberg of Sweden celebrates after competing in women’s 12,5 km biathlon mass start during the IBU World Cup on March 19, 2023 in Oslo. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0415

Men att plötsligt behöva dela på rampljuset men lillasyster var inte helt bekvämt i början, berättar Hanna Öberg.
– Vi har en väldigt fin relation, men jag skulle säga att det var en stor påfrestning på den när hon kom upp för kanske två år sen. Den sommaren började hon bli riktigt stark på träning och det gick väldigt snabbt från att hon hade varit en bit efter till att hon blev stark och var nästan starkast på alla pass, säger storasyster Öberg till SVT.

Gynnat Elvira Öberg

Det blev en stor omställning för Hanna i och med Elviras framfart.
– Då var det lite så här, ”jag måste hantera det här, att få stryk av lillasyster”. Det hade jag inte behövt ha med i beräkningarna innan.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Hanna Öberg Elvira Öberg
230319 Elvira and Hanna Öberg of Sweden celebrate after women’s 12,5 km biathlon mass start during the IBU World Cup on March 19, 2023 in Oslo. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0415

Elvira tror dock att rivaliteten mellan dem också har gynnat systrarna, särkilt henne själv.
– Vi sparrar varandra otroligt mycket. Jag har haft förmånen att vara lillasyster till Hanna, och hon har tidigt haft alla de här framgångarna och visat vilken nivå hon har. Jag har haft möjlighet att kunna jaga det hela, hela tiden och det har verkligen varit en nyckel för mig att jag har tagit mig dit jag är redan nu, säger Elvira.

LÄS MER: Mona Brorssons oväntade utmaning – svenska OS-guldhjälten gör något helt nytt: ”Bara att ta chansen”