Mona Brorssons oväntade utmaning – svenska OS-guldhjälten gör något helt nytt: ”Bara att ta chansen”

Mona Brorssons oväntade utmaning – svenska OS-guldhjälten gör något helt nytt: ”Bara att ta chansen”

Mona Brorsson laddar för fullt inför ny säsong.
Men nu tar hon sig an något hon aldrig gjort förut.
– Jag ser det som en jätterolig utmaning, säger hon till längd.se.

Under OS 2022 i Peking var Mona Brorsson en av guldhjältarna som skrev svensk idrottshistoria. Tillsammans med Hanna Öberg, Elvira Öberg och Linn Persson lyckades skidskyttelaget Sveriges första OS-guld någonsin i damernas skidskyttestafett.

Brorssons guld

Det är Brorssons största bedrift hittills under karriären och det är i stafetterna hon varit som allra framgångsrikast sedan debuten på världscupen säsongen 2012/13. Individuellt har det som bäst blivit en tredjeplats på världscupen i Antholz januari 2022.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mona Brorsson, skidskytte
220506 Mona Brorsson poserar för ett porträtt under en pressträff med Sveriges landslag i skidskytte den 6 maj 2022 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0269

Men nu laddar 33-åringen för fullt inför den nya skidskyttesäsongen och målet är att nå världscupen igen. På grund av den stenhårda konkurrensen på damsidan i det svenska skidskyttelandslaget blev det mest IBU-cupen för Brorsson under fjolåret.

LÄS MER: William Poromaa bryter tystnaden efter uppbrottet med Frida Karlsson – nya kärleksbeskedet: ”Väldigt skönt”

Monas utmaning

Men först ska Mona Brorsson göra något som hon aldrig gjort förut. Under försäsongen väntar nu en modig utmaning för svenskan som ska tävla i Klarälvsloppet – som alltså är ett långlopp på 90 kilometer.
– Jag ser detta som en jätterolig utmaning. Jag har alltid varit nyfiken på långlopp och vill gärna testa på. Sen hade jag nog sett framför mig ett långlopp på snö, men nu när den här möjligheten dök upp så var det bara att ta chansen, säger Brorsson till längd.se.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mona Brorsson, skidskytte
230215 Mona Brorsson of Sweden ahead of Women’s 15 km Individual Competition during the IBU Biathlon World Championships on February 15, 2023 in Oberhof. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0550

Svenska skidskytten har aldrig åkt långlopp förut och som mest nått sex mil, det vill säga 60 kilometer, på träning tidigare. Det här kommer att bli något helt annorlunda för henne när världens bästa långloppsåkare står på startlinjen.
– Nej, detta är något helt nytt för min del. Jag har inte kört längre än sex mil i träningssammanhang, så det ska bli spännande att se hur kroppen reagerar, och hur jag klarar att hålla emot när jag börjar bli trött, erkänner landslagsåkaren.

LÄS MER: Stina Nilssons härliga besked som svenskarna har väntat på – visar upp nya bilden för alla: ”Älskar det”

Signifikativt för långlopp är just stakningen och det kommer att bli den stora utmaningen åkmässigt för Brorsson. Men hon erkänner nu att hon ändå kör rätt så mycket stakträning.
– Ja, men det är ganska mycket. Sen är mycket för oss i det fallet inte mycket jämfört med en långloppsåkare. Men stakningen och överkroppsstyrkan är nycklar för att få till skejttekniken. Och detta inte minst nu när vi närmar oss vintern så blir det mer och mer specifik styrka. Annars blir styrketräningen mycket på gymmet, men under den här perioden försöker vi i allt högre grad implementera styrketräningen i konditionsträningen. Och jag har alltid gillat stakträningen, säger Brorsson i intervjun och fortsätter:
– Jag ser det här loppet som ett bra komplement i träningen. Det ska bli kul att se om och hur länge jag kan hänga med. Och du kan alltid få bra tips av att se tekniken på de du åker tillsammans med. Så jag hoppas på en lärorik dag, och att kroppen svarar som jag vill, säger Brorsson.

Hur tror du att det kommer gå för Mona Brorsson? Dela artikeln och säg din åsikt!