Hanna Öbergs nya beslut – vägrar göra samma misstag igen: "Jag lärde mig min läxa"

Hanna Öbergs nya beslut – vägrar göra samma misstag igen: ”Jag lärde mig min läxa”

Hanna Öberg vill inte gå i samma fälla igen.
Därför ändrar hon om upplägget för nya säsongen.
– Jag lärde mig en läxa då, säger skidskyttestjärnan till SportExpressen.

Senaste säsongen blev väldigt lärorik för Hanna Öberg. Svenska skidskyttestjärnan hade det inte alls lätt under skidskytte-VM i vintras.

Öbergs nya plan

Efter att ha vunnit OS-guld i Pyeongchang 2018 och VM-guld på hemma i Östersund 2019 blev VM 2020 i Antholz tuffare. Det blev en hel del fjärdeplatser för svenskan som fick kämpa hårt och i sista loppet kom äntligen revanschen med ett VM-brons i masstarten.

Hanna Öberg, skidskytte
191206 Hanna Öberg of Sweden at a press conference during the IBU World Cup Biathlon on December 06, 2019 in Östersund. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 136087

Efter skidsäsongen slut har Öberg tömt schemat och vilat upp sig. Men än vanligt då hon förändrat upplägget för att inte gå i samma fälla som förra året.
– Jag hade en sådan plan redan innan coronapandemin bröt ut. Jag hade inte alls planerat in lika många saker nu som jag hade gjort för ett år sedan, säger hon till SportExpressen.

”Blev för mycket”

Under förra årets försäsong gick 24-åringen in i väggen och tog en paus från all träning och pressaktiviteter på grund av att kroppen sa ifrån.
– Det hade blivit för mycket, och jag var tvungen att göra så då, säger hon till kvällstidningen och erkänner att hon lärt sig av sin läxa.
– Jag har sett till att det inte blir för mycket den här säsongen. Det är en erfarenhet som jag har fått med mig, att jag vet hur det känns. Nu vet jag när jag behöver dra i handbromsen.

Hanna Öberg, skidskytte
191208 Hanna Öberg of Sweden competes in the Women’s 4×6 km Relay during the IBU World Cup Biathlon on December 08, 2019 in Östersund. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 136091

Nya försäsongen har dragit igång och bara några veckor gammal. Men redan nu har landslagsstjärnan en helt annan känsla i kroppen jämfört med förra året.
– Jag tycker att det känns bra, om jag jämför med hur det var förra året. Då fick jag aldrig riktigt den återhämtningen som jag behövde under viloperioden som jag behövde. Där har det varit ett annat läge nu. Jag har bara tagit det lugnt, och inte flängt runt så mycket. Nu känner jag att jag är redo att dra i gång träningssäsongen på ett annat sätt. Jag är verkligen motiverad för det, säger Öberg i intervjun.

Och till sin hjälp har hon nu fått en helt ny lekkamrat i Stina Nilsson på landslagsträningarna. Då båda väntas dela på den stora mediala uppmärksamheten från och med nu.

LÄS MER: Förra landslagsåkaren öppnar upp om skammen och den stora rädslan: ”Jag fick betala ett högt pris”