Jättekritiken mot Norge – efter kontroversiella beslutet om Therese Johaug: ”Hon är dömd för dopning…”

Norska skidförbundet får nu hård kritik.
Efter att ha nominerat Therese Johaug till norsk idrotts finaste hederspris.
– Hon är dömd för dopning, därför kan hon inte få det, tycker NRK:s Jan Petter Saltvedt i ett uttalande.

Direkt efter skidsäsongens slut skickade norska skidförbundet in i sina nomineringar till det prestigefulla Egebergs hederspris. Priset gäller för prestationer under 2019 i idrotts-Norge och kan jämföras med Svenska Dagbladets bragdguld.

Kritik mot Johaug

Men nu har enorm kritik väckts för en av de nominerade. Då skiddrottningen Therese Johaug är nominerad till norsk idrotts allra mest prestigefulla utmärkelse som delats ut sedan 1919.

Therese Johaug, skidor
200307 Therese Johaug of Norway on the podium after women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Johaug är en given vinnare av priset med tanke på hennes otroliga 2019 där hon tog tre VM-guld i Seefeld. Senare samma år vann hon dessutom norska mästerskapen i 10 000 meter samt terränglöpning.

Förtjänar inte pris

Men nu har flera röster höjts för att Johaug inte får vinna priset. Egebergs hederspris ska gå till en norsk idrottare ”som bidragit till att främja allsidig idrott och ska tilldelas en idrottsman eller kvinna som stått för framstående prestationer i en idrott och utmärkt sig i en annan”.

Therese Johaug, skidor
200307 Therese Johaug of Norway in the mixed zone after the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Dock ska priset även gå till en norsk idrottare som ”ska vara en förebild för idrottens grundvärderingar”. Och på just den punkten faller Johaug i motiveringen.

”Ett misstag”

Då norska stängdes av i hela 18 månader och missade vinter-OS 2018 på grund av en stenhård dopningsavstängning.
– Det finns en övergripande bedömning i förhållande till de kriterier som ligger till grund för nomineringen. Vi är medvetna om att någon skulle kunna peka på avstängningen. I bägge domstolsförhandlingarna anges det tydligt att det skedde av misstag. Vi tror att Therese är en mycket bra kandidat för Egebergs hederspris, främst för sina prestationer, men också för hennes engagemang i flera ideella organisationer, säger norska skidförbundets ordförande Erik Röste till TV2.

Johaug gjorde comeback i skidspåren under november 2018 och har sedan dess fullständigt dominerat sporten. Men hon förtjänar fortfarande inte hederspriset, enligt många norrmän.
”Johaug bröt mot de objektiva kriterierna, inte bara dem som idrotten fastställt, utan dem som idrotten måste ha som ett effektivt skydd i sin kamp mot fuskare, uppsåtliga eller ouppsåtliga. Därför fick Johaug en av de hårdaste dopingrelaterade påföljderna som en norsk utövare har tilldelats. Det gör henne inte till en fuskare eller en person som dopar sig – men ändå till någon som är dömd för dopning. Därför kan hon inte få Egebergs hederspris”, skriver NRK-journalisten Jan Petter Saltvedt i ett uttalande. 

LÄS MER: Nya beskedet för Stina Nilsson – efter chockstarten: ”Hybrisen har lagt sig”