Nya beskedet för Stina Nilsson – efter chockstarten: ”Hybrisen har lagt sig”

Stina Nilsson lämnade längdskidor.
Och chockstartade nya karriären som skidskytt med 1 200 skott i veckan.
– Nu har hybrisen lagt sig, säger Nilsson till SVT om nya vardagen.

Det har gått några månader sedan Stina Nilsson chockade alla och lämnade längdskidor för skidskytte. Övergången till den nya sporten blev också en chockstart med stora mängder skytteträning.

Stinas chockstart

Nilsson hyllades även av nye skidskyttetränaren Jean-Marc Chabloz. Då visade svenskan upp en mycket fin utvecklingskurva som pekade spikrakt uppåt.

Stina Nilsson, skidskytte
200407 Stina Nilsson poserar för ett porträtt under en presskonferens med Svenska skidskytteförbundet den 7 April 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Nu har utvecklingskurvan planats ut när 26-åringen går in i nästa fas.
– Hon har haft en grym utveckling första månanden. Det var helt enormt. Sen har utvecklingskurvan kanske inte varit lika brant, men den pekar fortfarande åt rätt håll. Vi följer en bra plan och det går uppåt hela tiden, säger tränaren Chabloz till SVT. 

”Hybrisen lagt sig”

I början av skidskytteträningen var det fullt blås och Nilsson kunde skjuta hela 1 200 skott i veckan. Men efter att ha gått in i träning med skidskyttelandslaget har intensiteten minskat rejält.
– Nej, nu har vi tonat ner det. Han (Chabloz) tror väldigt gott om mig, men nu tonar vi ner det lite. Det var typ en vecka jag sköt 1200 skott och det var bara för att jag tyckte att det var så otroligt kul. Nu följer jag planen som alla andra, det kanske ligger på 600-800 skott. Det är en väldigt bra dos, men hybrisen har lagt sig lite, säger Nilsson till tv-kanalen.

Stina Nilsson, skidskytte
200407 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Stina Nilsson på en träning i skidskytte den 7 april 2020 i Östersund. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Nu försöker Stina Nilsson mest hitta sin egna stil på skjutvallen och vilka tekniker som känns bäst för henne.
– Det är många saker som är svåra eller utmanande. Men de är inte omöjliga. De bästa skyttarna hanterar ju det så jag måste hitta min väg att hantera saker. Mitt sätt att stå på vallen som gör att jag blir så bra som möjligt och där känner jag inte att jag har tillräckligt många timmar än, säger svenskan som heller inte ångrar sitt val att byta sport.
– Det är extremt motiverande och sparrande för vi har ett jättebra gäng. Allting känns väldigt kul. 

LÄS MER: Svenska landslagsåkaren chockad över oväntade petningen i skidlandslaget: ”De gör fel”