Svenska landslagsåkaren chockad över oväntade petningen i skidlandslaget: ”De gör fel”

I går kom beskedet att han petas i skidlandslaget.
Det förvånade verkligen landslagsåkaren Karl-Johan Westberg.
– Jag tycker att jag har förtjänat en plats. Jag tycker att de gör fel, säger han till Sportbladet.

På bara två år har Karl-Johan Westberg helt tappat sin plats i skidlandslaget. Först petades han ur A-landslaget och i går kom även beskedet att han inte tar plats i B-landslaget, även kallat Team Bauhaus.

”Väldigt förvånad”

27-åringen fick beskedet av nya landslagschefen Anders Byström inför torsdagens presskonferens där nya landslagstrupperna offentliggjordes. Då beskedet kom att Team Bauhaus endast kommer att utgöras av unga åkarna William Poromaa, Fredrik Andersson och Marcus Grate.

Karl-Johan Westberg, skidor
200102 Karl-Johan Westberg of Sweden is interviewed ahead of a training session during Tour de Ski on January 2, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Westberg blev rejält överraskad över att inte se sitt namn där.
– Jag var väldigt förvånad över att jag inte var med någonstans. Jag tycker att jag har förtjänat en plats och vet att jag har mycket att bidra med, säger han till Sportbladet.

Petas i landslaget

Petade landslagsåkaren blev även förvirrad av motiveringen han fick från landslagsledningen.
– Jag fick bara höra att jag var för gammal. Att de skulle satsa lite yngre. Jag hade bara ett kort samtal med Byström, men jag har inte ens fyllt 28 år. Se vad Häggström (Johan, 28 år, gjorde sin bästa säsong senast) gör. Det är så lite som krävs, jag behöver åka någon procent bättre. Jag tror att jag har kapaciteten för att vara på pallen i sprint, det känns lite trist att man inte ser det, säger han till kvällstidningen.

Karl-Johan Westberg, skidor
200215 Karl-Johan Westberg of Sweden competes in the men’s 15 km freestyle during the Ski Tour 2020 on February 15, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_508

Westberg tycker att han har visat tillräckligt på landslagsträningar att han kan bidra mycket på den allra högsta nivån.
– Vi är flera som bidragit jättemycket till A-laget i sommar och höst. Jag kan vara den som är bäst på ett pass när hela A-laget är med. Det är många pass som man är den som driver på. Inte för att vara taskig mot de som kommer in, men jag tycker inte att de som är yngre har gjort resultat och har mer att hämta i träning på hemmaplan. Nu är det vi som är äldre som ska vara på hemmaplan, säger han i intervjun.

Skidlandslaget ändrar om i herrlandslaget och bantar truppen från 14 till bara 8 manliga åkare. Men nu kan Karl-Johan Westberg istället bli aktuell för den lokala satsningen av skidlandslaget i ett lag som heter Team Svenska Spel i Falun.

LÄS MER: Legendaren Per Elofssons hårda kritik mot skidlandslaget – efter stora kaoset: ”Det är felet”