Legendaren Per Elofssons hårda kritik mot skidlandslaget – efter stora kaoset: ”Det är felet”

Skidlandslaget har skakats av ett jättekaos.
Nu vill skidlegendaren Per Elofsson se stor förändring och går till hård kritik.
– Man behöver vara mer professionell, säger han i podcasten ”Kommentatorerna”.

Senaste året har varit rejält kaosartat för svenska skidlandslaget. Med en hel del avhopp, enorm kritik från flera olika håll och så en stor vallars mitt i allt.

Elofssons kritik

Flera kritiska röster har höjts för att förbättra situationen och många vill se en stor förändring i landslaget nu och framförallt bättre kommunikation mellan alla. Nu höjer även skidlegendaren Per Elofsson sin röst för att utrycka sin kritik mot landslagsledningen.

Per Elofsson, skidor
150220 Per Elofsson, expert Eurosport, tränar under skid-VM den 20 februari 2015 i Falun. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / 74061

För det har varit ett stor missnöje bland landslagsåkarna och kaoset i landslaget var en av orsakerna till att Stina Nilsson lämnade sporten helt.
– Man måste ta ett omtag för att göra organisationen mer långsiktig, säger Elofsson i podcasten ”Kommentatorerna”.
– Känslan jag har fått är att man varit lite för rädd om sin position, man har nästan låtit vänner och kompisar komma in i stället för att se till rätt kompetens. Vad är det som är bäst för åkarna? Vad är det som är bäst för organisationen? Det är där jag upplever att det kan vara ett litet fel. Man kanske har tänkt lite för kortsiktigt. Man har klappat varandras ryggar i stället för att se till helhetens bästa.

”Mer professionell”

Senaste månaderna har det hänt en hel del i skidlandslaget och många nya namn ha kommit in. Daniel Fåhraeus har tagit över som ny längdchef, medan Anders Byström klivit in som ny landslagschef och för att reda ut det stora vallakaoset har Petter Myhlback utsetts till ny vallachef.

Skidlandslaget, skidor
191114 Herrtränare Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo under en interntävling med det svenska skidlandslaget den 14 november 2019 i Bruksvallarna. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Nu är nästa fokus att välta rätt tränare för nya skidsäsongen. Hittills har landslagstränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo redan lämnat. Och även Magnus Ingesson och Stefan Thomson riskerar att få lämna landslaget.

Under torsdagen har skidlandslaget kallat till presskonferens för att presentera nya trupperna och organisationen för nästa säsong. Då lär en hel del frågetecken rätas ut.
– Just nu måste vi ha en stabilitet. Vi måste ha personer som är kvar på samma ställe i flera år. Det går inte att byta så ofta. De här personerna måste lära känna åkarna. Man behöver vara mer professionell, säger Elofsson i podden.

LÄS MER: Svenska landslagsåkaren avslutar karriären bara 30 år gammal – efter att ha blivit coronasjuk