Svenska landslagsåkaren avslutar karriären bara 30 år gammal – efter att ha blivit coronasjuk

Svenska landslagsåkaren avslutar karriären bara 30 år gammal – efter att ha blivit coronasjuk

Hon har nyligen återhämtat sig från coronaviruset.
Men väljer landslagsåkaren Jennie Öberg att lägga ned skidkarriären.
– Jag känner att jag inte har samma motivation som förut, säger 30-åringen till Kuriren.

3 SM-silver, 2 SM-brons och en seger i världscupen 2015. Hon har dessutom representerat Sverige i skid-VM.

Smittad med corona

Men nu väljer landslagsåkaren Jennie Öberg att lägga ned hela skidkarriären. Senaste säsongerna har varit väldigt tuffa för svenskan.

Jennie Öberg, skidor
180107 Jennie Öberg of Sweden after women’s 9 km pursuit free technique during Tour de Ski on January 7, 2018 in Val di Fiemme. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN / kod JE / 160124

Först petades hon i landslaget, sedan även i klubben Piteå Elit och så stora skadebekymmer på det. För bara några veckor sedan kom nästa smäll när hon smittades med coronaviruset och blev inlagd på sjukhus.

Avslutar karriären

Under tiden på sjukhuset insåg Öberg att hon hade fått nog av skidkarriären. Motivationen var slut för 30-åringen.
– Säsongen blev kortare än vanligt och nu har jag haft tid på mig att tänka. När jag låg sjuk så fick jag tänka på hur jag känner inför att dra i gång med träningen med fyra-fem timmars träning om dagen från maj till början av november, säger hon i en intervju med med Kuriren.
– Jag känner att jag inte har motivationen till att lägga ner den tiden. Jag har gjort det här hela mitt vuxna liv, men nu känner jag att jag inte har samma motivation som förut för att göra det som krävs för att ligga på den nivå som jag vill vara på. Jag ser inte mig själv staka på rullskidorna flera mil om dagen.

Jennie Öberg, skidor
160507 Jennie Öberg poserar för ett porträtt inför ett träningsläger med skidlandslaget den 11 maj 2016 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / 135604

Senaste säsongen gjorde Öberg tre starter i världscupen och slutade som bäst på en 13:e plats. Nu väntar en ny tid i hennes liv och hon har redan startat upp en civil karriär.
– Redan under året som gått har jag börjat jobba mer vid sidan av på ett bemanningsföretag. Nu ska jag väl jobba mer, som alla andra gör. Sen är skidåkningen fortfarande en stor del av mitt liv och jag vet inte om jag kommer att hålla kvar vid det i något sidoprojekt. Jag är fortfarande med i Kalix SK och kommer säkert ha lite träningar med ungdomarna där, det ger mig jättemycket energi att se deras glädje och passion för sporten. Men vi får se hur de bitarna faller på plats, säger hon till lokaltidningen.

LÄS MER: Landslagsåkaren lägger av bara 28 år gammal – förklarar oväntade beslutet: ”Det räcker nu”