Landslagsåkaren lägger av bara 28 år gammal – förklarar oväntade beslutet: ”Det räcker nu”

Han lägger ned karriären som 28-åring.
Nu förklarar landslagsåkaren Martin Bergström sitt högst oväntade beslut.
– Det får räcka nu, säger längdskidåkaren till Sportbladet.

28-årige Martin Bergström är verkligen inte som andra skidåkare. Han har alltid gått sin egen väg och gjort helt på sitt eget sätt.

Lämnar landslaget

Medan resten av längdåkarna i världscupen har pressat sina kroppar maximalt för att få så mycket prispengar som möjligt. Så har Bergström senaste fem åren kombinerat sin elitsatsning med att studera.

Martin Bergström, skidor
200215 Martin Bergström of Sweden competes in the men’s 15 km freestyle during the Ski Tour 2020 on February 15, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_508

Examen i civilingenjörsprogrammet med inriktning på industriell ekonomi närmar sig och därför väljer också 28-åringen att lägga skidorna på hyllan. Ett högst oväntat besked med tanke på hans relativt unga ålder men ändå ett logiskt besked med tanke på att Bergström nu slutar för andra gången i karriären.

Förklaringen bakom

Redan 2015 avslutade han skidkarriären första gången för att flytta till USA och plugga. Men han kunde inte släppa skidåkningen och utsågs till USA:s bästa universitetsåkare 2017.

Därför återvände han till världscupen igen – bättre än någonsin tidigare. Men nu är det farväl för gott till elitsatsningen i längdskidor.

Martin Bergström, skidor
200304 Martin Bergström of Sweden competes in the men’s sprint prologue during the FIS Cross-Country World Cup on March 4, 2020 in Drammen. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Nu förklarar Bergström sitt överraskande beslut att lägga av och vad som väntar härnäst i livet. Nämligen anställning på ett norskt företag i Tromsö, där hans flickvän redan bor.
– Utan att tänka så mycket kände jag att det var rätt beslut för mig att gå vidare. Jag hoppas kunna spendera ännu mer tid med henne men också med vänner så klart. Möjligheten att tacka ja till saker mer spontant har jag knappt haft förut och ett mindre späckat schema gör att jag kan tacka ja till mer äventyr nu. Det ser jag fram emot, säger han till Sportbladet.

”Det får räcka nu”

Det blev totalt 19 världscupstarter för svenska skidlandslaget och femteplatsen i Falun 2019 som den absoluta höjdpunkten under den krokiga karriären. Och nu slipper Martin kombinera både skidkarriär och heltidsstudier.
– Det blir väldigt exkluderande av andra saker då du verkligen tvingas jobba hårt och vara dedikerad och strukturerad för att hinna med. Men jag tror att jag är en sådan person som har lust att göra väldigt många olika saker och det är också därför det får räcka nu. Jag är nöjd med min skidkarriär men också glad att det skapas utrymme att göra annat nu, säger han till kvällstidningen.

Martin Bergström, skidlandslaget
190202 Martin Bergström, IFK Umeå, tävlar i herrarnas sprintprolog under dag 6 av SM-veckan den 2 februari 2019 i Sundsvall. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Cop 118

Beslutet kommer också efter en riktig kaossäsong inom svenska skidlandslaget. Men Bergström erkänner att allt som hänt i landslaget inte har påverkat hans beslut särskilt mycket.
– Jag har som sagt haft ganska mycket att göra på mitt eget plan så jag har inte spekulerat eller deltagit i konflikten men jag tror den grundar sig i en frustration. Kommunikationen har inte fungerat mellan alla förbundets led och då uppstår det friktion. Man kan skylla på det ena och det andra men det är egentligen inte några stora problem. Så skulle jag säga i alla fall, säger han i intervjun.

LÄS MER: Stina Nilssons stora förvåning – efter läckta bilderna på henne: ”Jag hade aldrig kunnat tro det…”