Förra landslagsåkaren öppnar upp om skammen och den stora rädslan: ”Jag fick betala ett högt pris”

Det var en orolig tid full av skam.
Nu berättar förre landslagsåkaren Magdalena Pajala om stora rädslan.
– Det är ingen läkare som gjort kopplingen, säger 32-åringen till Sportbladet.

Under våren la Magdalena Pajala skidorna på hyllan och lämnade elitidrotten bakom sig. Nu berättar 32-åringen för första gången om de jobbiga åren vid sidan av skidkarriären.

Pajalas stora oro

Det började efter VM-säsongen 2015 när livet tog en helt annan vändning. Och Pajala fick ett besked som förändrade allt.
”Hösten 2016. ‘Det ser ut som PCOS och ni kommer troligtvis behöva ta hjälp för att kunna bli gravid’, sa läkaren som precis undersökt mina äggstockar med ultraljud. Det var förklaringen jag fick till att jag under 1,5 år haft både utebliven ägglossning, mens och hormoner som var kaos. Och längtan efter barn växte sig starkare för varje dag som gick och i takt med att oron steg mig allt mer över öronen över att min önskan inte skulle förverkligas. Jag gick igenom en ängslighet och sorg samtidigt som vintern tävlingar närmade sig. Men det var inget jag vågade visa utåt, just där och då kändes det som en skam och ett misslyckande med min kropp”, skriver förre landslagsåkaren på Instagram.

Magdalena Pajala, skidlandslaget
150511 Magdalena Pajala poserar för ett porträtt inför ett träningsläger med skidlandslaget den 11 maj 2015 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / 135369

Pajala hade drabbats av PCOS, även kallat polycystiskt ovarialsyndrom, och även om hon aldrig fick veta orsaken till sjukdomen så tror hon själv att skidkarriären och den hårda träningen var orsaken.
– Det är ingen läkare som gjort kopplingen till idrotten men när jag har läst och talat med andra känns det som att träningen och belastningen och stressnivån samt bristen på återhämtning är en del. Tolv år av användande av p-piller kan ha påverkat och genetik, säger Magdalena Pajala i en intervju med Sportbladet.

”Det är skamligt”

Efter VM i Falun växte en enorm längtan efter att få barn men på grund av komplikationerna hade Pajala väldigt svårt för att bli gravid. Först efter ett och ett halvt år kom menstruationen igång igen efter att ha slutat med p-piller efter VM-säsongen 2015.
– Jag var väldigt stressad under den vintern och satte hög press på mig själv. Jag tog mig till VM i Falun, men fick betala ett högt pris för min hälsa och jag fick en tankeställare, säger hon till kvällstidningen.

Magdalena Pajala, skidlandslaget
180326 Magdalena Pajala, Piteå Elit, efter målgången i damernas klassiska skidlopp över 30 km individuell start under dag 6 av SM-veckan den 26 mars 2018 i Skellefteå. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS /

Hennes liv då var fyllt av oro, även sorg och framförallt skamkänslor vid sidan av skidspåren.
– Det är så mycket som inte syns och det är inte så lätt att prata om alla gånger. När jag var mitt uppe i tävlandet ville man inte fokusera på det och man ville vara så positiv som möjligt och inte visa vad man kämpar med inombords på det privata planet. Det syns inte i skidspåret, därför känns det så viktigt att dela med sig. Det är väldigt vanligt och jag tror att det är vanligt inom idrottsvärlden. Det är ganska skamligt att prata om svårigheterna med att bli gravid. Det är synd att inte fler vågar dela med sig. Jag tror att fler kan dela med sig för att hjälpa andra, säger svenskan i intervjun.

Fick dottern Elsa

Efter ett besök hos en kinesiolog växte hoppet och i dag är Pajala lyckligare än någonsin med sin dotter Elsa, 2,5 år gammal. Efter dotterns ankomst valde längdåkaren att satsa mer mot långlopp.

Men i våras tog hon beslutet att lämna skidkarriären helt och hållet, det blev sammanlagt 1 OS- och 2 VM-turneringar för svenskan som vann totalt 3 SM-guld. Men hon har inte lämnat skidsporten för det. 

I dag jobbar Magdalena Pajala som tränare i Piteå Elit. Och njuter av sin betydligt lugnare tillvaro.

View this post on Instagram

Hösten 2016 ⇢ ”Det ser ut som PCOS och ni kommer troligtvis behöva ta hjälp för att kunna bli gravid” sa läkaren som precis undersökt mina äggstockar med ultraljud. Det var förklaringen jag fick till att jag under 1,5 år haft både utebliven ägglossning, mens och hormoner som var kaos. Och längtan efter barn växte sig starkare för varje dag som gick och i takt med att oron steg mig allt mer över öronen över att min önskan inte skulle förverkligas. Jag gick igenom en ängslighet och sorg samtidigt som vintern tävlingar närmade sig. Men det var inget jag vågade visa utåt, just där och då kändes det som en skam och ett misslyckande med min kropp. Sen jag var liten hade jag drömt om att få bli mamma men det visade sig att det inte skulle vara lika enkelt som jag trott. Mina egna hormoner var långt ifrån någon balans. Några faktorer som kan ha påverkat var 12 år med P-piller, en känslig tarm och den stress jag utsatte min kropp för dagligen med träning och tävling (med bristande återhämtning). Men det är endast spekulation och frågor jag troligtvis inte kommer att få svar på. Istället är jag tacksam över att jag med öppenhet letade efter vägar till att ”läka” min kropp och skapa balans – både för att må bra inifrån och ut, men också för att skapa förutsättningar till en graviditet. Där fann jag Ayurveda och framförallt Kinesiologi som varit och är fantastiska hjälpmedel för mig. Både som behandlingsform och som daglig vägledning för hälsa. Välmående är lätt att ta förgivet när allt flyter, men också allt man önskar när obalans infinner sig. Min väg är säkert inte lösningen och rätt för alla, men kanske kan den hjälpa någon. Eller iaf inse att man inte är ensam över att behöva gå igenom allt det där jobbiga. ❤️ #pcos

A post shared by M A G D A L E N A P A J A L A (@magdalenapajala) on

LÄS MER: Nya beskedet för Stina Nilsson – efter chockstarten: ”Hybrisen har lagt sig”