Hanna Öberg hyllas för modiga beslutet – inför VM-bronset: ”Det var jätteklokt”

Till slut fick Hanna Öberg den där efterlängtade medaljen i detta VM.
Det satt oerhört långt inne och efter VM-brons i masstarten hyllas svenskan för sitt beslut inför sista VM-loppet.
– Det var jätteklokt, helt rätt, säger SVT-experten Helena Ekholm.

Det blev en väldigt känslosam helg för Hanna Öberg när skidskytte-VM avslutades. På lördagen var svenskan i tårar efter ännu en medaljmiss.

Öbergs VM-brons

Därför var det en rejält revanschsugen Öberg som klev in i masstarten på söndagen och hela VM:s absolut sista lopp och sista chans till en medalj. Efter idel fjärdeplatser vägrade 24-åringen lämna Antholz utan en enda pallplats.

Hanna Öberg, skidskytte-VM
200223 Hanna Öberg of Sweden pose for a portrait with her bronze medal after the women’s 12,5 km mass start during the IBU Biathlon World Championships on February 23, 2020 in Antholz. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88123

Efter ett jättedrama kunde Öberg gå i mål som trea och fira ett mycket, mycket efterlängtat VM-brons. Och det blev också nya tårar hos svenska medaljören.
– Det fanns inget annat än att jag skulle ta den där jävla bronsmedaljen. Det fanns inget annat som var aktuellt än att jag skulle ta det, sa Öberg i SVT efter loppet.
– Jag är otroligt imponerad. Hon var nog chockad, lättad och lycklig att hon klarade av det. Även om det ”bara” är brons betyder det mycket att vi lyckades klara av det, säger landslagschefen Anders Byström till SportExpressen efter sista VM-loppet.

Öbergs hyllade beslut

Öberg berättar också om hur hon lyckades ställa om efter medaljmissen i lördagens stafett för att ta revansch bara dagen efter.
– Jag försökte att inte tänka så mycket på tävlingar, medaljer och sånt. Jag har haft oerhört bra stöttning av laget. Det betyder extra mycket att ha Elvira och Jesper (Nelin, pojkvännen), alla i laget har verkligen varit där för mig. Det är mycket tack vare dem jag kan vara tillbaka i dag, sa 24-åringen i går.

Hanna Öberg, skidskytte-VM
200223 Hanna Öberg of Sweden celebrates her third place after the women’s 12,5 km mass start during the IBU Biathlon World Championships on February 23, 2020 in Antholz. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88123

Öberg hyllas också för modiga beslutet inför söndagens masstart att nobba intervjun med SVT inför loppet för att fokusera helt och hållet på skidåkningen.
– Det var jätteklokt, helt rätt, säger SVT-experten Helena Ekholm.

Landslagschefen Byström berättar mer om taktiken och upplägget som gav VM-bronset.
– Vi ville bara att hon skulle fokusera på loppet. Och att hon skulle ta medierna efter tävlingen. Hanna har varit väldigt bra på att ställa upp i medierna trots att det varit ganska mycket. Jag vill inte kalla det taktik men det var en försiktighetsåtgärd, säger han enligt kvällstidningen.

LÄS MER: Efter svenska skidilskan – här är drömlösningen på vallafiaskot