Gunde Svans heloväntade Zlatan-utspel om skidlandslaget: ”Det är extremt svårt”

Det har varit kaos i svenska skidlandslaget.
Nu uttalar sig även legendaren Gunde Svan om turbulensen.
– Det är som att tussa ihop 25 Zlatan i samma bås, säger han till Sportbladet.

En ny säsong av ”Sverige mot Norge” kommer att spelas in där de bästa svenska och norska vinteridrottarna gör upp i olika tävlingar. Säsong 2 kommer att sändas i TV4 under vintern och det står nu klart att programledarna blir skidikonerna Petter Northug och Gunde Svan.

Svan och Northug

Båda profilerna är också rejält förberedda på att det kommer att bli en hel del pikar mot varandra under programmets gång.
”Vi får se om vi blir en programledarduo eller konkurrenter”, sa Gunde i pressmeddelandet.

Gunde Svan, skidor
190224 Gunde Svan distributor of prize competes in women’s team sprint final during the FIS Nordic World Ski Championships on February 24, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170295

Svan och Northug har hamnat i luven på varandra förut och haft ordkrig under Northugs aktiva skidkarriär. Det lär nog fortsätta så när duon ska jobba ihop.
– Han är expert på oneliners så nog kommer det komma nånting, det är jag övertygad om, säger svenske skidlegendaren till Sportbladet.

”Som 25 Zlatan”

58-årige Svan har senaste tiden även följt det stora kaoset under senaste säsongen i skidlandslaget. Han själv är dock inte så förvånad över all turbulens.
– Det är så fruktansvärt individstarka personligheter som är med där. Som att tussa ihop 25 Zlatan i samma bås. Det är helt enkelt svårt för ledningen och ledarna att hålla ordning på det, att vara rättvis och göra lika för alla. Alla har olika behov och vilja att göra saker. Det är en extremt svår uppgift att vara ledare för alla dessa duktiga individualister, säger han till kvällstidningen.

Frida Karlsson, Charlotte Kalla
191123 Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, kramas om av Charlotte Kalla, Piteå Elit SK, efter skidloppet över 10 km klassisk stil vid Gällivarepremiären den 23 november 2019 i Gällivare. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Gunde känner igen det från sin egen tid som aktiv landslagsåkare och hur svårt det var för alla att dra jämt i ett skidlandslag.
– Jag tror inte det är någon större skillnad om man tittar 10–20 år tillbaka i tiden. Det är så olika personligheter och det är svårt att få alla nöjda med en stor kompromiss när hela deras idrottande går ut på att inte kompromissa. Det kräver en speciell ledarstil för att kunna få alla dessa viljor med sig och inte mot sig. Men jag kan inte situationen inifrån alls, säger han i intervjun.

LÄS MER: Frida Karlsson öppnar upp om märkliga relationen med sina föräldrar: ”Det var svårt…”