Svenska piken till Marit Björgen – efter legendarens oväntade besked: ”Jag tror inte att…”

Marit Björgen gör comeback i långlopp – och även Therese Johaug kan ansluta.
Men den svenska stjärnan Britta Johansson Norgren räds inte.
– Jag tror inte att de kommer gå in och dominera, säger hon till Aftonbladet.

Marit Björgen är tidernas kanske främsta skidåkare. Norskan slog rekord efter rekord, men la skidorna på hyllan 2018.

Gör comeback

Men snart är hon tillbaka i spåren. I veckan meddelade hon att hon gör comeback, men denna gång i långlopp.

180311 Marit Bjørgen of Norway on the podium after women’s 30 km free technique during FIS Cross-Country World Cup on March 11, 2018 in Oslo. Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

Där är, sedan tidigare, svenska Britta Johansson Norgren en av sportens främsta, och hon välkomnar konkurrensen.

– Det passar nog henne väldigt bra att köra långlopp. Vi är lite liknande typer som skidåkare. Hon har också barn så det är inte jättelätt att få ihop allt, men hon har alla förutsättningar att bli bra, säger hon till Aftonbladet.

Svenska piken

Men det är inte bara Marit Björgen som är sugen på långlopp. Även Therese Johaug har öppnat för att ställa upp i tävlingar efter att VM körts i februari nästa år.

– Jag hoppas inte att det är så lätt som många tror bara för är de är så bra. Skulle jag in och köra Tour de Ski har inte jag en chans i backen där och jag tror inte att det är självklart att de är bra på att staka nio mil. Det är inte heller jättelätt att gå in och staka i de mer kuperade loppen.  Det är en del styrka och teknik. Jag tror att vi som gör det ändå nu är så specialiserade. Klart att de har ett väldigt bra utgångsläge för de har kapacitet, men det finns fler aspekter, säger Johansson Norgren.

Vasaloppet
190303 Britta Johansson Norgren jublar efter Vasaloppet den 3 mars 2019 i Mora. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / kod DR / COP 173

Och svenskan tror heller inte på någon överkörning.

– Bara för att en del norska tjejer börjar köra tror jag inte att de kommer att dominera. Men visst, de kommer att vara väldigt högt i resultatlistorna och det är roligt för sporten att Björgen och Johaug visar sig på den arenan också.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!