Nya, okända detaljen – kan fria dopningsmisstänkte Jenny Fransson helt(!): ”Är optimistisk”

Jenny Fransson riskerar fyra års avstängning.
Nu har hon träffat RF:s dopingnämnd – och hoppas på en friande dom.
– Det handlar om skakig laboratoriedata, säger hennes ombud, Mats Larsson, till Expressen.

Det var i februari som chockbeskedet kom. Jenny Fransson, Sveriges kanske mest framstående brottare genom tiderna, har testats positivt för dopning.

Nya detaljen

Sedan dess har turerna varit många, men först på tisdagen fick hon chansen att träffa RF:s dopingnämnd, dit hon är anmäld med ett förslag om avstängning på fyra år. Efter mötet så har Fransson, tillsammans med hennes ombud Mats Larsson, två veckor på sig att lämna kompletterande information innan ett slutgiltigt beslut tas.

Jenny Fransson
180218 Sveriges Jenny Fransson med guldmedalj efter prisutdelning under brottningsturneringen Lady Open den 18 februari 2018 i Klippan.. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Och Fransson hoppas på friande dom, någonting som Mats Larsson inte ser som omöjligt då han anser att dopningsanalysen varit felaktig.

– Det handlar om skakig laboratoriedata. Det är mätdata som inte uppfyller alla Wadas skalkrav och det står väldigt tydligt i regelverket, om inte mätningen uppfyller alla skalkrav från det tekniska dokumentet så ska resultatet rapporteras som negativt, säger han till Expressen.

”Är optimistisk”

Larsson menar att mycket av det som talades om på tisdagens sammanträde var om den tekniska analysen och dess trovärdighet.

– Det hamnade på en väldigt teknisk nivå. ”Hur många övergångar behöver man använda? Vad säger Wadas tekniska dokument?”. Jag anser att man behöver tre, labbchefen anser att det räcker med två. ”Hur uppskattar du signal till bakgrund?”. Labbchefen har en uppfattning och jag har en annan uppfattning. Sådär gick det på, säger han.

Jenny Fransson
190903 Jenny Fransson, 68kg, Gällivare SK, under en presskonferens med svenska damlandslaget i brottning den 3 september 2019 i Helsingborg. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Mats Larsson menar alltså att han, såväl som Jenny Fransson, är positiva till friande dom.

– Jag skulle nog säga att jag är mer optimistisk nu är vad jag var innan mötet, säger han.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!