Galna siffran: Johaug hade 260 gånger mer doping i kroppen än Contador

Therese Johaugs dopingavstämning har skapat debatt i Norge.
Tidningen Dagbladet jämför skidstjärnans avstängning med cyklisten Alberto Contador.
”Johaug hade 260 gånger mer doping i kroppen än Contador”, skriver man.

Reaktionerna på Therese Johaugs dopingavstämning har varit många – och blandade. Landsmannen Petter Northug valde att inte kommentera längden på avstängningen, utan valde bara att stötta Johaug.

I Norge har många, inte helt oväntat, tyckt att domen var alldeles för hård. Andra har valt att jämföra Johaug-händelsen med andra kända dopingfall. Som när den spanske cyklisten och storstjärnan Alberto Contador år 2010 dömdes till två års avstängning.

Johaug hade 260 gånger mer

Det är tidningen Dagbladet som jämförelsen. Contador testade positivt för den förbjudna substansen clenbuterol. Och även om Johaug hade en annan substans i kroppen – clostebol – så kan man göra den här jämförelsen: Contador hade 0.05 nanogram per milliliter av den förbjudna substansen i kroppen.
Johaug?
Hon hade 13 nanogram clostebol per milliliter i kroppen. Det är alltså 260 gånger mer än Contador.

Spanjorens fall blev väldigt uppmärksammat, dels på grund av stjärnstatusen men och på grund av cyklistens förklaring. Contador uppgav att han hade fått i sig det förbjudna ämnet efter att ha ätit en köttbit. CAS köpte inte den förklaringen och stängde av Contador i två år.

LÄS MER: Jättesmällen för Therese Johaug – så många miljoner förlorar hon.