Jättesmällen för Therese Johaug – så många miljoner förlorar hon

Nu kommer nästa bakslag för Therese Johaug.
Det långa dopingstraffet får nu allvarliga konsekvenser.
Där norskan riskerar att förlora många, många miljoner, enligt norska tidningen VG.

Therese Johaugs dopingstraff har dominerat sportnyheterna senaste dagarna. Idrottens skiljedomstol, CAS, beslutade i tisdags att förlänga norskans straff från 13 till 18 månader.

I samma stund som domen kom krossades även Johaugs stora OS-dröm. Nu får norska skidstjärnan istället sikta på VM 2019 som nästa stora mästerskap.
– Jag är tom på ord. Det här var min mardröm. Jag hade en dröm om att få åka OS och i går fick jag veta att det inte blir av. Det straffet jag har fått… Jag känner att jag har blivit dåligt behandlad, sa Johaug direkt efter domen.

Storsponsorn har avslutat samarbetet

Det 18 månader långa dopingstraffet kommer även ge rejäla konsekvenser för Johaug, inte bara sett till det sportsliga. Norska tidningen VG skriver i dag om den ekonomiska smällen som kommer drabba skiddrottningen.
– Det året hon vann tre VM-guld fick hon flera miljoner bara i prispengar och bonusar, säger hennes manager Jörn Ernst till VG.

VG:s journalister har satt sig ned för att räkna ut hur många miljoner Johaug faktiskt kan gå miste om under sin avstängning. Baserat på om Johaug hade hållit i sin form och levererat så som hon förväntas göra i de stora mästerskapen så handlar det om hela fem miljoner kronor i uteblivna prispengar.

Lägg därtill att storsponsorn Fischer redan avslutat samarbetet med Johaug, vilket tvingar norskan att bekosta all sin utrustning med helt egna pengar, så blir det tydligt hur mycket det här kommer att kosta henne.

”Klart att det kostar”

Dessutom har Johaug portats från norska landslaget och måste bekosta sin fortsatta träning samt anställa ett eget team runt om henne. Tänk sjukgymnaster, vallare, resor till träningsläger samt mat och boende.

Det här kommer att kännas i plånboken för Johaug.
– Vi har gjort några beräkningar på kostnaderna. Det är klart att det kostar, det krävs en del resurser. Hon investerar mycket i det här, säger managern Ernst.

LÄS MER: Rivalens påhopp efter Johaugs dom: ”Hon har hittat på allting”