Frida Karlssons nya besked om Therese Johaugs återkomst – som alla svenskar måste höra: ”Hon är inte…”

Landslaget har slutat spekulera kring huruvida Therese Johaug kommer stå på startlinjen i skid-VM i Trondheim, 2025.
– Jag räknar med att hon kommer. Det är kul att ha henne tillbaka, säger Frida Karlsson.

Det har spekulerats länge kring om den tidigare längddominanten Therese Johaug ska göra comeback på VM i Trondheim i vinter eller ej. Men även om den norska stjärnan inte gett något besked är hon i alla fall på näthinnan för Frida Karlsson och många andra.
– För tre år sedan gick jag in träningsåret med fokus på hur jag skulle kunna slå Johaug. Då lyckades jag ju slå henne två gånger den säsongen.

Johaugs comeback

Frågan är såklart i vilket skick norskan är nu.
– Hon är inte övermänsklig, så jag kommer inte fokusera lika mycket på henne nu som för tre år sedan.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Therese Johaug, skidor
220227 Therese Johaug of Norway celebrates after competing in Women’s Cross Country Skiing 10 km Classic Technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on February 27, 2022 in Lahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN / COP 211 / KP0026

Men att det finns kraft kvar råder det ingen tvekan om. I helgen som gick ställde hon upp på ett halvmaraton utan att ha toppat formen och sprang in på 1.11.25, bara en dryg minut över norska gränsen för att kvala till friidrotts-EM.
– Jag såg det. Hon är på tårna!

Kan ni svenskor hjälpas åt för att slå henne?
– Ja, vi ska ta tillvara på varandra under det här träningsåret och göra alla bättre.

För Fridas del handlar det om att fortsätta på den väg hon stakade ut förra säsongen, med mer hård belastning på träning.
– Jag tror väldigt mycket på det. Jag gick in i förra säsongen med att jag skulle utvecklas som skidåkare och hade VM i tankarna redan då. Den säsongen fick gå hur den ville, jag skulle bli bättre som åkare och resultaten var sekundära. Jag blev jämnare under säsongen.

Fridas nya besked

Nu ska det ge ytterligare en dimension när det finns ett mästerskap att tävla i.
– Ja, nu ska jag addera en topp till förra årets jämnhet. Jag kommer inte gå lika mycket för sprintarna som jag gjorde förra året, säger Sollefteå-åkaren.

Räkna inte med någon kamp i totalen i världscupen alltså. Och att komma in till ett VM utan VC-segrar ska heller inte oroa.
– Jag kommer inte prioritera världscupen, men kommer självklart att köra. Jag är trygg med var jag ska vara inför VM och kommer gå in i exempelvis Ruka med hög belastning och det är okej att det inte går som tåget.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, skidor
240502 Frida Karlsson poserar för ett porträtt under en pressträff med Svenska Skidförbundet den 2 maj 2024 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0194

Hennes närmaste landslagskompis Maja Dahlqvist har ju till och med valt att flytta till Trondheim för att få ladda för VM på bästa sätt.

Passning till Maja

Frida var inte sen att bjuda in sig.
– Det finns ett rum, haha. Jag ska dit om några veckor, känna lite på stan, träffa Maja och träna. Det blir nog många timmar träning där under säsongen. Det är både kul och bra att vara där och träna och lära känna banan ännu bättre.

Då får vi se vad hemmaåkaren Johaug kan kontra med.
– Jag kommer göra allt i min makt för att jag ska slå henne. Vi vet vilken grundkapacitet hon har och vi får se hur 50 kilometer blir, vi har ju bara mött henne på 30 kilometer förr. Långa distanserna är hennes element, så där vill vi utmana henne, säger Frida Karlsson.

Vad tycker du om en comeback för Therese Johaug? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Linn Svahn öppnar nu upp om det stora succéåret – och hyllas av alla svenskar: ”Det är en fröjd att se…”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev