Anders Blomquists ärliga ord – efter beslutet om supertalangen Alvar Myhlback som förvånat alla: ”Nu gäller det att…”

Han är en av världens största talanger.
Men Alvar Myhlback fick inte plats i det svenska skidlandslaget.

Alvar Myhlback kommer från en vinter där han mest satsade på långlopp, men det råder inga tvivel om vilken enorm talang han är, och många hoppas nu på det stora genombrottet i traditionell längdskidåkning också. Han har redan hunnit göra stora avtryck då han 2023 fick dispens att köra Vasaloppet – och sensationellt blev åtta.

Beslutet om talangen

Nu var det många som hade trott – och hoppats – att Myhlback skulle på en permanent plats i skidlandslagets trupp till kommande säsong, särskilt med tanke på att VM i Trondheim, Norge, väntar. Men när Sverige i går presenterade sin trupp så fanns supertalangen inte med, till mångas stora förvåning.

Landslaget menade dock att det inte behöver betyda att han inte är aktuell för VM, men att han ännu inte är redo för ordinarie landslaget.

– Det är jättekul att Alvar vill vara med och satsa på traditionell skidåkning igen. Han har juniorvärldsmästerskap och kanske seniorvärldsmästerkap också här i vinter, säger längdchefen Anders Byström.

Blommans ärliga ord

Men Anders Blomquist, expert på SVT, menar att lösningen är lovande.

– Alvar går ju utanför alla ramar och jag förstår att det varit ett jättesvårt beslut för landslagsledningen att landa i. Hur ser en satsning tillsammans med Alvar ut? Jag tycker att det är balanserat, säger Blomman i SVT, och fortsätter:

– Han är fortfarande kvar som junior, han kommer få vara med i ett juniorlandslag med duktiga åkare, med åkare som kan ha roligt ihop med. Han kommer att få träna med A-laget, få en utmaning som han behöver. Han kommer också träna ihop med sitt Ski Classic-lag, som gett honom så mycket och utvecklat honom.

Alvar Myhlback, skidor
240303 Alvar Myhlback after competing in Vasaloppet on March 3, 2024 in Mora. Photo: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0216

Anders Blomquist säger dock att det finns utmaningar.

– Jag tror det kan bli bra, men det som gäller är att det blir ett stuk som håller ihop. Att A-laget, juniorlaget, och Lager 157 hänger ihop, så att det för honom till att utvecklas och bli en bättre skidåkare. Det kan bli spretigt, men han har klarat det förut, trots att han är så ung. 

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev