Nya beskedet om Alvar Myhlback som förvånar alla – svenske supertalangen får ingen plats i A-landslaget: ”Han är…”

Två nya åkare tar plats i det svenska herrlandslaget, men Alvar Myhlback är inte en av dem.
Den 18-årige längdtalangen får i stället jaga en plats till skid-VM 2025 som en del av juniorlaget.
– Men han ska nog få vara med på några A-landslagsläger, säger landslagschefen Anders Byström.

Alvar Myhlback är tillbaka i den traditionella skidåkningen, men den 18-årige talangen får inte plats i det svenska A-landslaget riktigt än.

Myhlback, som i vintras satsade främst på långlopp, är uttagen i det svenska juniorlandslaget inför säsongen 2024–25.
– Han är ju fortsatt junior och inte ens sistaårsjunior. Men vi har pratat om att han ska få vara med på några A-landslagsläger för att få ett bra utbyte där. Alvar är långt fram träningsmässigt så det blir en bra win-win-situation för både honom och laget, säger Sveriges landslagschef Anders Byström under torsdagens truppresentation.

Myhlbacks succé

Byström utesluter inte heller att Myhlback kan slå sig in i den svenska truppen till den kommande säsongens stora höjdpunkt: Senior-VM i Trondheim 2025.
– Det är jättekul att Alvar vill vara med och satsa på traditionell skidåkning igen. Han har juniorvärldsmästerskap och kanske seniorvärldsmästerskap också här i vinter.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Alvar Myhlback, skidor
231208 Alvar Myhlback of Sweden during a press conference on December 8, 2023 in Östersund. Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0156

I december förra året fick Myhlback för första gången chansen i världscupen. Där har han ännu inte nått några topplaceringar, men han imponerade samtidigt stort i långloppscupen, där den smått sensationella tredjeplatsen i Vasaloppet stack ut särskilt. Myhlback tog också två guld på junior-VM i slovenska Planica tidigare i år.

Nobbar landslaget

En annan stor skidtalang saknas däremot. Elsa Tänglander, som tagit internationella guldmedaljer på juniornivå i både längd och skidskytte, blev erbjuden en plats i juniorlaget, men har tackat nej.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Alvar Myhlback, skidor
231210 Alvar Myhlback of Sweden competes in the Men’s Cross Country Skiing 10 km Free Technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on December 10, 2023 in Östersund. Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0160

I övrigt var det få stora överraskningar i trupperna. Det högklassiga svenska damlaget är exakt detsamma som i fjol, medan det på herrsidan skett två byten bland sprintspecialisterna. Marcus Grate och Anton Persson har ramlat ur A-landslaget till förmån för Oskar Svensson, som är tillbaka efter att ha petats i fjol, och Emil Danielsson, som är med för första gången.
– Det här har man drömt om sedan man var liten. Det är många som slåss om de här platserna. Jag ska visa dem att jag förtjänar den, säger Emil Danielsson.

Vad tycker du om beskedet för Alvar Myhlback? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Jonna Sundling säger nu precis vad hon tycker om att Stina Nilsson ska byta sport igen: ”Hon är en sådan…”

Fakta: Landslagen

A-landslaget

Damer: Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Johanna Hagström, Moa Ilar, Frida Karlsson, Emma Ribom, Jonna Sundling, Linn Svahn.

Herrar: Edvin Anger, Jens Burman, Emil Danielsson, Calle Halfvarsson, Johan Häggström, William Poromaa, Oskar Svensson.

Team Bauhaus (åkare som är 23 år och äldre, på gränsen till A-laget)

Damer: Evelina Crüsell, Lisa Eriksson, Moa Hansson, Elin Henriksson, Sofia Henriksson, Lisa Ingesson, Märta Rosenberg.

Herrar: Gustaf Berglund, George Ersson, Truls Gisselman, Anton Grahn, Marcus Grate, Leo Johansson, Eric Rosjö, Måns Skoglund.

Juniorlandslaget (åkare 17–20 år)

Damer: Mira Göransson, Kajsa Johansson, Lina Lantto, Minna Mikaelsson, Hanna Stenmark.

Herrar: Erik Bergström, Jonatan Lindberg, Alvar Myhlback, Eddie Pettersson, Måns Ravald.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev