Frida Karlsson avslöjar nu sitt helt okända smeknamn – som beskriver henne helt perfekt: ”Sen jag var 7-8 år…”

Frida Karlsson är en av våra största idrottare.
Men ett smeknamn har hon hållit hemligt.
– Jag har kallats det sedan jag var 7-8 år gammal, säger hon.

Frida Karlsson är inte bara en av våra största idrottare – hon är utan tvekan en av våra mest omtyckta. När hon som tonåring gjorde sitt allra första VM och slog igenom med dunder och brak och tog flera medaljer, så blev hon direkt folkkär, och det har inte ändrats sedan dess.

Avslöjar smeknamnet

Frida Karlsson kommer från en vinter fylld av besvikelse. Hennes första OS slutade mest med tårar och kollapser i målgången, men nu kommer hon från en stark träningssommar, med förhoppningar om en säsong fylld av framgång. Hon har lämnat landslaget för att träna på egen hand, och med en egen satsning. Och metoderna, ja, de kan vara annorlunda.

Frida Karlsson, skidor
211231 Frida Karlsson of Sweden celebrates after competing in the women’s 10 km mass start during Tour de Ski on December 31, 2021 in Oberstdorf. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0280

Det finns bilder på Karlsson från ett träningspass i Idre, där hon åker med ett rep runt midjan. Bakom henne, hållande i repet, är tränaren Johan Granath. Karlsson säger själv att hon ser ut som ”draghund”. Och med det så passar Karlsson dessutom på att avslöja sitt smeknamn, som hon haft sedan tidig ålder. Hon menar att hon påminner om en stövare, en typ av jakthund.

LÄS MER: Landslagets svar efter beskedet om Jonna Sundling – och oron inför nya säsongen: ”Vi får se…”

”Sen jag var 7-8 år”

Och det var så smeknamnet kom till.

– Det har ju varit mitt smeknamn sedan jag var 7-8 år. Sen dess har jag varit ”stövar’n”. Det är liksom bara att trycka på en knapp i nacken när jag ska tävla – så sticker jag i väg, säger hon, och fortsätter:

– Och så är det ju en sak till. Ni har väl sett att jag brukar ha tungan ute när jag tävlar? Då förstår ni.

220312 Frida Karlsson of Sweden celebrates her first place in U23 FIS Cross-Country World Cup on on March 12, 2022 in Falun. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Tillbaka till träningspasset med repet runt midjan. Frida Karlsson menar att det är bra träning, och framför allt tyngre än det hon är van vid.

– Det var första gången för mig det här. Men det är bra att få testa att hålla ihop tekniken även när man åker med ett rejält motstånd, säger Frida Karlsson.

LÄS MER: Ebba Anderssons starka formbesked inför nya säsongen – vann skidlandslagets egna tävling: ”Jag är nöjd”