Landslagets svar efter beskedet om Jonna Sundling – och oron inför nya säsongen: ”Vi får se…”

Två veckor till säsongspremiär.
Då kommer ett oroande besked om Jonna Sundling.
Nu svarar landslaget.
– Vi får se när hon är redo att trycka på gasen, säger hennes tränare till SVT.

Jonna Sundling är sprintvärldens stora gigant, och hennes senaste år har verkligen bevisat hur överlägsen hon är. Hon vann OS-guld förra vintern, VM-guld året innan det, och när hon nu går in i den nya säsongen gör hon det som den stora favoriten.

Oroande beskedet

Jonna Sundling har haft en fin sommar när det kommer till träning, och säger att hon är i bra form. Men med bara veckor till säsongsstart så kom ett oroande besked om stjärnan under torsdagen. Sundling har varit med landslaget på läger i Vålådalen, men har nu tvingats lämna det.

211118 Jonna Sundling, Piteå Elit, intervjuas under en pressträff inför Sverigepremiären i Skidor den 18 november 2021 i Gällivare. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Skidsäsongen är bara två veckor bort. Den 18 november inleds säsongen nationellt med tävlingar i Bruksvallarna, och veckan därpå inleds världscupen med sprint i Ruka. Men då Sundling tvingats lämna lägret finns osäkerhet kring huruvida hon kommer komma till start eller inte, och det blir nu en kamp mot klockan.

LÄS MER: Nya bilden på Frida Karlsson och Maja Dahlqvist ihop – som nu hyllas av tusentals svenskar: ”Vackert”

”Säkra före det osäkra”

Beskedet oroar, särskilt då det redan står klart att Linn Svahn inte heller kommer till start under premiären. Nu ger Sundlings personliga tränare, Magnus Ingesson, svar på hur läget är med Sundling.

– Jonna är pigg i kroppen men har haft lite rethosta emellanåt de senaste dagarna. Därför väljer vi att ta det säkra före det osäkra för att inte riskera att hon blir sjuk. Vi följer förloppet för varje dag och så får vi se när Jonna är redo att trycka på gasen igen, säger han till SVT.

Jonna Sundling, skidor
200223 Jonna Sundling of Sweden after the women’s 15 km classic technique pursuit during the Ski Tour 2020 on February 23, 2020 in Trondheim. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170483

Jonna Sundling missade landslagets interna distanslopp på onsdagen, där Ebba Andersson vann överlägset före Emma Ribom. Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Linn Svahn har samtliga valt att lämna landslagets träningsgrupp för en egen satsning mot nästa säsong, och har således inte heller varit med på lägret i Vålådalen.

LÄS MER: Therese Johaugs hårda utspel mot svenska stjärnorna – pekar nu ut Karlsson och Dahlqvist: ”Måste stå för det”