Enorma bråket skakar om hela skidvärlden – här är svenska beskedet: ”Det är konstigt”

Internationella skidförbundet, Fis, kan på måndag fatta ett helt avgörande beslut.
Som kan leda till en stämning på hela 100 miljoner kronor.
– Det är konstigt, jag vet inte hur mycket hänsyn de tagit till våra argument, säger Niklas Jonsson, Sveriges representant i längdkommittén, till Sportbladet.

Skidvärlden skakas just nu av ett enormt vallabråk. På måndag kan Internationella skidförbundets, Fis, styrelse fatta ett högst avgörande beslut om framtiden för vallning.

Sverige stödjer inte

Fis styrelse vill förbjuda de hälsofarliga fluorvallorna och det kan leda till en stämningsansökan på hela 100 miljoner kronor från vallafabrikanter med lager av fluorvalla runt om i världen. Nu verkar det även som att Fis längdkommitté hamnat i kläm.

Charlotte Kalla, skidor
200102 Charlotte Kalla of Sweden ahead of a training session during Tour de Ski on January 2, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Där ett beslut kan fattas över huvudet på Internationella skidförbundets längdkommitté.
– Det är konstigt, jag vet inte hur mycket hänsyn de tagit till våra argument, säger Niklas Jonsson, Sveriges representant i kommittén, till Sportbladet och erkänner att Sverige inte stödjer ett beslut mot fluorvallor.
– Från Sveriges håll tycker vi att man ska säkerställa att det ska finnas en metodik för att testa så det blir rättvisa tävlingar. Vi har inte fått indikationer på att allt är under kontroll, vi har inte fått någon information alls.

Går mot EU-regler

Niklas Jonsson erkänner att längdkommittén har en annan plan än vad Fis styrelse har för hanteringen av fluorvalla. Och han ser också en stor utmaning med regelverket.
– Är det åkaren som är ansvarig, eller de som vallat. Törs du som åkare lämna bort dina skidor? Vilket straff ska man få? Regelkommittén hade ett möte idag och jag såg ingen sådan punkt att man tog upp det, säger Jonsson till kvällstidningen.

Frida Karlsson, skidor
200307 Frida Karlsson of Sweden after the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Om Fis styrelsebeslut på måndag går igenom väntar fortsatta rättsliga processer. Med ekonomiska jättekrav från vallaföretagen.

Då man anser att ett förbud från Fis ställer sig över EU:s regler.
– Fattar de beslut vet de något som vi andra inte vet. Det är viktig att sporten är rättvis, att vi tar ansvar för miljön och hälsa. Man måste veta att det inte kommer något som är värre för miljön och veta hur man bestraffar för bruket. Man borde testa det ett år först, säger Jonsson i intervjun.

LÄS MER: Hanna Öbergs nya beslut – vägrar göra samma misstag igen: ”Jag lärde mig min läxa”