Skidsporten nära ny supermaskin som kan förändra ALLT – och bli guld värd för Sverige(!): ”Jättepositivt”

Skidsporten nära ny supermaskin som kan förändra ALLT – och bli guld värd för Sverige(!): ”Jättepositivt”

Flourvalla förbjuds.
Nu gör en ny maskin regeländringen allt närmare – vilket kan bli guld värt för Sverige.
– Blir det ett förbud nu i vinter vet jag att vi kommer att ligga otroligt långt fram i utvecklingen, säger vallachefen Petter Myhlback till Expressen.

Det omdebatterade medlet flourvalla har länge varit en het potatis inom skidsporten. I EU är medlet förbudet helt, efter att studier visat att det kan lagra farliga ämnen inom kroppen.

Nära förbud

Sverige har således inte haft ämnet på sina skidor på länge, men i Norge är det tillåtet för åkare äldre än 16 år. Men snart blir det ändring på det.

Frida Karlsson, skidor
200307 Frida Karlsson of Sweden (winner) and Therese Johaug of Norway /second place) after finishing in the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

I höstas kom beslut om att ämnet förbjuds inom världscupen, men när det blir är fortfarande oklart. Förhoppningen har varit redan till nästa säsong, men för att det ska fungera krävs det att det finns en maskin som kontrollerar så att ingen fuskar.

Sverige jublar

Och enligt Expressen är maskinen, som byggs i största hemlighet i Tyskland, nära att färdigställas – vilket kan bli guld värt för Sverige.

– Blir det ett förbud nu i vinter vet jag att vi kommer att ligga otroligt långt fram i utvecklingen. Mitt mål är att vi ska bli bäst i klassen på det här, säger Petter Myhlback till tidningen.

Frida Karlsson, skidor
200307 Frida Karlsson of Sweden poses for a photo as she celebrates winnning the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Det betyder alltså att om flourvalla förbjuds har Sverige en rejäl konkurrenskraftig fördel jämfört med andra nationer, som haft det tidigare.

– Självklart är det en fördel om vi lyckas och blir bäst. Och ingen skulle vara gladare än vi i det svenska vallateamet, säger Myhlback, som sammanfattar det hela som ”jättepositivt”.

Ett beslut huruvida floruvalla förbjuds redan till kommande säsong tas den 25 maj.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!