Elvira och Hanna Öberg avslöjar sin stora satsning – systrarna agerar redan nu: ”Väldigt intressant”

Elvira och Hanna Öberg avslöjar sin stora satsning – systrarna agerar redan nu: ”Väldigt intressant”

De är två av världens bästa skidskyttar.
Men Elvira och Hanna Öberg är långtifrån nöjda.
Nu avslöjar man en oväntad satsning – i flera års förebyggande syfte.
– Vi vill ha så mycket bra erfarenhet som möjligt, säger Hanna Öberg till SVT.

Hanna Öberg är trots allt bara 27 år, men en riktig veteran i sammanhanget vid det här laget. Lillasyster Elvira är fyra år yngre, och fick ett enormt genombrott förra vintern. I dag tillhörd de båda systrarna den absoluta världseliten inom skidskytte, och det hör till vanligheterna att båda tampas om pallplats under en världscuphelg.

Erkänner satsningen

Elvira Öberg är kanske den som skördat mest framgångar de senaste vintrarna, men under årets VM var det Hanna Öberg som åkte hem med flest medaljer. Inför den nya säsongen är förhoppningarna på de svenska stjärnorna skyhöga, och trots att de båda tillhör den absoluta världseliten så är man långt ifrån nöjda.

230319 Elvira and Hanna Öberg of Sweden celebrate after women’s 12,5 km biathlon mass start during the IBU World Cup on March 19, 2023 in Oslo. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0415

Redan nu har systrarna påbörjat en rejäl satsning inför ett av karriärens stora höjdpunkter – nämligen OS 2026. Det kommer avgöras i Antholz, Italien, på ungefär 1 600 meters höjd. Redan under den här sommaren har systrarna Öberg varit på dubbla höghöjdsläger, och det är med vinter-OS, nästan tre år bort, i fokus. Visserligen hoppas man att det ska ge resultat redan den här vintern, men man är ändå tydliga med varför man väljer att göra satsningen.

LÄS MER: Johanna Skottheim öppnar upp om tuffa tiden med psykisk ohälsa – drabbades av depression: ”Kunde inte röra mig”

Stora utmaningen

För Hanna Öberg var det ett givet val att påbörja satsningen så tidigt.

– Vi vill ha så mycket bra erfarenhet som möjligt, både av träning och tävling på hög höjd fram mot OS. Just den här säsongen kommer också bli väldigt intressant med tanke på det, för vi har fler världscuptävlingar på hög höjd än vi vanligtvis har, säger Hanna Öberg till SVT.

Elvira Öberg, skidskytte
230303 Elvira Öberg of Sweden during zeroing ahead of women’s 7,5 km sprint during the IBU World Cup on March 3, 2023 in Nove Mesto na Morave. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0431

Även Elvira Öberg erkänner att hon haft problem på hög höjd tidigare, och att det således är nödvändigt.

– Man märker inte bara på träning, utan dygnets alla timmar är man påverkad av höjden. Men jag tycker också att det går bättre och bättre för varje gång vi är uppe på höjd. Det är en process att lära sig, därför är det så viktigt att vi får in de här blocken.

LÄS MER: Linn Svahn öppnar upp om mardrömmen – starka bekännelsen om helvetet: ”Det är egentligen helt sjukt”