Elvira Öbergs underbara utspel inför VM – chockad av sig själv(!): ”Det är helt nytt”

Elvira Öberg var tveksam till att starta.
Förkylningen hade redan hållit henne borta från en tävlingshelg.
Hon bestämde sig sent – och sen chockade hon sig själv.
– Det är en helt ny nivå för mig, säger hon till DN.

Elvira Öberg är en av vinterns stora succéåkare. Hon fick ett gigantiskt genombrott förra säsongen, och har bara fortsatt på den vågen den här säsongen, och har radat upp pallplatser och succétävlingar. Snart är det dessutom dags för VM, och därför var det många som var oroade förra veckan.

Underbara comebacken

Elvira Öberg var då förkyld, och tvingades avstå tävlingarna, och det var inte direkt optimalt med tanke på att skidskytte-VM närmar sig med stormsteg. Elvira Öberg var till och med tveksam till att starta torsdagens sprint i Antholz, men bara timmar innan tävlingsstart meddelade hon att hon kände sig frisk nog. Och vilken succé det blev.

Elvira Öberg, skidskytte
221026 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Sveriges Elvira Öberg posera för ett porträtt den 26 oktober 2022 i Idre. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Elvira Öberg sköt fullt för fjärde gången den här vintern, och till slut blev hon trea, bara nio sekunder efter vinnaren Dorothea Wierer.

– Det här trodde jag inte när jag vaknade i morse. Jag var osäker på start och tog ett sent beslut. Jag skickade ett sms till Johannes (tränare Lukas) vid halv tio att jag kör, säger hon till DN.

LÄS MER: Expertens dom om den svenska VM-truppen – dömer nu ut Stina Nilsson: ”Har inte visat att det fungerar”

”Är helt nytt”

För Elvira Öberg, som fortfarande är en ung åkare, betyder det mycket att studsa tillbaka på det här sättet. Att hon, trots att hon knappt tävlat och haft sjukdom i kroppen, kan skjuta fullt och komma på pallen.

– Att jag fortsätter hålla den här nivån i skyttet och kan skjuta fullt i sprint vilken dag som helst… det är en helt ny nivå för mig, säger hon.

Och varje pallplats, och topplacering, betyder mycket i kampen om den totala världscupen. I dagsläget är Elvira Öberg 113 poäng bakom ledare, fransyskan Julia Simon.

– Jättemycket, varje poäng räknas och det kommer bli tajt i slutändan.

LÄS MER: Elvira Öbergs underbara succé efter stora osäkerheten – tar stark tredjeplats i comebacken: ”Grymt bra”