Elvira Öbergs underbara succé efter stora osäkerheten – tar stark tredjeplats i comebacken: ”Grymt bra”

Elvira Öberg har varit sjuk, och missade ett par tävlingar i Ruhpolding senast.
Men under torsdagen kom hon till start i Antholz – och hon gjorde det minst sagt med besked.
Efter ett felfritt skytte tog den svenska stjärnan en fin tredjeplats i sprinten.

Den sista världscuphelgen innan det är dags för VM inleddes med sprint för de svenska skidskyttarna. Damerna var först ut under torsdagen, där Elvira Öberg till sist kom till start efter att ha varit ett osäkert kort på grund av den sjukdom som hon drog på sig vilket gjorde att hon missade två av tre tävlingar i Ruhpolding senast.

Elviras monstersvit

7,5 kilometer sprint stod alltså på schemat, och Elvira Öberg startade som nummer 15. Innan dess fick hon se Anna Magnusson skjuta fullt i det första av två skytten. Och till en början såg det ut som att sjukdomen gjort sig påmind för Elvira Öberg som redan vid den första mellantiden var hela 11 sekunder efter ledaren, samtidigt som systern Hanna Öberg även hon var en bit efter. Hanna som dessvärre även bommade ett skott vid det första skyttet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Elvira Öberg, skidskytte
221217 Elvira Öberg of Sweden celebrates after competing in women’s 10 km pursuit during the IBU World Cup on December 17, 2022 in Annecy-Le Grand Bornand. Photo: Christian Manzoni / Nordic Focus / BILDBYRÅN / SWEDEN AND NORWAY ONLY

Bättre gick det för Elvira Öberg som sköt fullt, och nu har suveränen skjutit 55(!) raka skott i liggande skytte utan att missa ett enda av dem. Det är dessutom den längsta sviten bland alla på damsidan.

Det stående skyttet var ett problem för många toppåkare denna torsdag, där flera sköt bort sina chanser till eventuella topplaceringar. Anna Magnusson missade ett skott, men Hanna Öberg sköt i sin tur fullt och var därmed med i kampen om topplaceringarna.

LÄS MER: Ikonen Magdalena Forsbergs öppenhjärtiga ord om Stina Nilsson – efter stora kritiken: ”Stina har inte…”

Sköna formbeskedet

Elvira Öberg kom in på vallen för det andra skyttet strax därefter, och även hon sköt fullt i det stående och tog en stor ledning när hon gick in på slutvarvet. Ledningen stod sig när hon gick i mål, och hotet mot Elvira Öberg hette Dorothea Wierer. Italienskan sköt även hon felfritt, och efter fin åkning på sista varvet petade hon på hemmaplan ner Elvira till en andraplats med drygt åtta sekunders marginal.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Elvira Öberg, skidskytte
221113 Elvira Öberg efter skidskyttepremiären i sprint för damer den 13 november 2022 i Idre. Foto: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0034

Andraplatsen såg ut att stå sig för Elvira Öberg i comebacken sedan norskan Marte Olsbu Röiseland gått i mål ett par sekunder efter svenskan. Men fransyskan Chloe Chevalier skrällde rejält och stod för ett monsterlopp när hon tog hem sin allra första pallplats i karriären och petade ner Elvira Öberg ytterligare en placering.

Öberg kan med en fin tredjeplats dock glädjas åt ett väl genomfört lopp efter sjukdomen samt ett skönt formbesked inför stundande VM. Och tränare Jean-Marc Chabloz var också belåten med insatsen.
– Vi var lite osäkra på formen, hon har ju bara kört några minuter i tävlingsfart sedan hon var sjuk. Hon gör det grymt bra, jag är supernöjd med henne, säger Jean-Marc Chabloz i SVT:s sändning.

LÄS MER: SVT-experten Björn Ferrys brutalt ärliga ord om Stina Nilsson – släcker nu allt hopp: ”Det känns kört”