Ebba Årsjö helt knäckt trots historiska segern – öppnar upp om stora orättvisan: ”Svårt att acceptera”

Ebba Årsjö vann ett störtlopp för första gången någonsin.
Men efter den historiska segern är 22-åringen ändå helt knäckt.
– Det är svårt att acceptera faktiskt, säger hon till Radiosporten.

Förra året var helt makalöst för Ebba Årsjö som vann dubbla guld i VM och även dubbla guld i Paralympics. VM 2023 blev sedan ännu bättre när den blågula hjälten fullständigt dominerade och tog hem hela fyra VM-guld i parasport.

Årsjös succé

Efter det har succén fortsatt och 22-åringen har radat upp världscupsegrar och vunnit det mesta hon har ställt upp i. På söndagen tog Årsjö även en historik seger när hon vann sitt allra första störtlopp i världscupen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Årsjö, skidor
230129 På denna handoutbild från Svenska Parasportförbundet syns Sveriges Ebba Årsjö jubla med sina medaljer efter tävlan i Para World Cup 2023 den 29 januari 2023 januari i Espot. Foto: Oscar Olsson / Handout / Svenska Parasportförbundet / BILDBYRÅN

Svenskan har aktivt valt att inte tävla i störtlopp för att det blir alldeles för påfrestande för hennes skadade ben. Men nu har hon tvingats till att göra det för att kunna vinna den totala världscupen i år.
– Nä, men jag hade i princip inget val. Just med hur det ser ut i ställningen på totala världscupen, det ser ganska mörkt ut för mig. Då får jag göra allt jag kan och köra det som jag inte vill, erkänner hon för Radiosporten.
– Jag har lyckats ta mig ned i allt som jag ställt upp och åkt i. Jag har hittat en stabilitet och vunnit. Men i januari hade vi inte tillräckligt för att åka på en hel resa och då förlorade jag väldigt mycket på det. Det är segt, det är väldigt segt.

LÄS MER: Svenska jättekritiken i Norge – efter Frida Karlsson och Ebba Anderssons avhopp: ”Pinsamt – är förbannad”

Ebba missnöjd

Guldhjälten jagar tyskan Anna-Maria Rieder i den totala världscupen och ligger efter på grund av ekonomiska förutsättningar, då Ebba inte kan åka iväg på lika många världscuplopp som sin konkurrent. Så trots att hon radat upp segrar i år är Årsjö ändå helt knäckt över den stora orättvisan.
– Det är svårt att acceptera faktiskt. Det ser bättre ut för varje år för oss men vi har en lång bit kvar, så det är segt, säger hon i intervjun.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Årsjö, skidor
220312 Ebba Årsjö of Sweden celebrates after women’s slalom standing alpine skiing during day 8 of the 2022 Winter Paralympic Games on March 12, 2022 in Yanqing. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0267

Ebba Årsjö ska nu ge sitt allt för att vinna den totala världscupen i parasportens alpina grenar. Men 22-åringen behöver också en hel del tur för att det ska bli verklighet.
– Jag försöker att vara positiv och allt kan hända på fyra tävlingar. Hon kan strula till det och det är mitt enda hopp. Men här står vi nu i panik och jag ställer upp i störtlopp för att kanske jämna ut det lite. Jag har gjort allting och det ska jag vara stolt över, säger hon till radiokanalen.

Dela artikeln för att hylla den fantastiska Ebba Årsjö!

LÄS MER: Ebba Årsjös gåshud efter mäktiga gesten från Ingemar Stenmark: ”Sjukaste som någonsin hänt i mitt liv”