Svenska jättekritiken i Norge – efter Frida Karlsson och Ebba Anderssons avhopp: ”Pinsamt – är förbannad”

Damernas femmil i Holmenkollen blev historisk på många sätt.
Men kritiken har inte varit nådig efter det omtalade skidloppet.
– Det är pinsamt, säger Viaplays expert Anna-Karin Strömstedt.

Femmilen i Holmenkollen blev skidhistoria på så många olika sätt. Damerna skulle för första gången någonsin göra upp över fem mil på världscupen men det skulle bli ett oerhört märkligt lopp i Norge.

Skidkritiken

Jättekritiken och missnöjet har varit oerhört tydligt med att man kör så tuffa tävlingar så tätt inpå ett skid-VM. Och det skulle också bli ett historiskt uselt genomförande i Holmenkollen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Andersson, Frida Karlsson, skidor
230228 Frida Karlsson of Sweden (silver) and Ebba Andersson of Sweden (bronze) after competing in the Women’s Cross Country Skiing 10 km Free Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on February 28, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0526

Det började redan på lördagen när herrarnas femmil endast hade 36 åkare som kom till start. Den svagaste uppställningen på herrsidan i världscupen på hela tolv år faktiskt.

Frida och Ebba

När damerna skulle tävla på söndagen blev det sedan ännu värre. Den stora snackisen var att båda förhandsfavoriterna Ebba Andersson och Frida Karlsson valde att hoppa av på grund av sjukdomar.

LÄS MER: SVT-expertens starka kritik efter Frida Karlssons beslut – kräver nu förändring: ”Det är ohållbart”

Därefter kom endast 32 damåkare till startlinjen för den historiska femmilen, det har aldrig tidigare varit så få åkare i ett världscuplopp i historien. Och då var tolv åkare från Norge och bara tre stycken från Sverige.

”Är förbannad”

Den historiskt usla siffran har väckt stark kritik efter loppet.
– Det är pinsamt, säger Viaplays längdexpert Anna-Karin Strömstedt i sändningen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Andersson, skidor
230302 Ebba Andersson of Sweden competes in the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 2, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0530

Men även i Norge är besvikelsen total och ilskan stor.
– Det är väldigt oroväckande. Jag pratade med Norges herrtränare Arild Monsen som var förbannad och less på situationen. Så även i Norge tycker man att det här är fel. Just här i Holmenkollen borde fler vara med, säger tv-experten Strömstedt.

LÄS MER: Norska utspelet mot Elvira Öberg efter krisen – kommer nu med ett stenhårt råd: ”Jag är rädd för att hon…”

Svar på kritiken

Längdchefen på Internationella skidförbundet, FIS, Michel Lamplot har bemött kritiken och förklarar det svåra som varit med täta tävlingsschemat och skid-VM så tätt inpå. För redan den veckan är det dags för nya tävlingar i Holmenkollen när världscupen i skidskytte kommer på besök.

Lamplot förstår kritiken som uppkommit men vill ändå sätta ned foten.
– Det verkar som att folk glömmer att det finns annat än längdskidor. Vi kommer till Oslo med två andra grenar, backhoppning och nordisk kombination. Denna helg är viktig för dem så vi måste anpassa oss till deras kalender också, säger längdchefen till norska NRK.

Damernas historiska femmil i Holmenkollen fick också se dubbelt norskt i toppen när Ragnhild Haga vann, före Astrid Öyre Slind. Trea blev världsmästaren i skiathlon, Jessie Diggins.

Vad tycker du om kritiken mot femmilen i Holmenkollen? Dela artikeln och säg din åsikt!