Detaljen i Sveriges OS-ansökan – som får skidprofilerna att häpna: ”Det är helt sjukt”

Stockholm är en av slutkandidaterna till att få OS 2026.
Men en detalj i ansökan förbryllar nu många skidprofiler.
Längd- och skidskyttetävlingarna planeras nämligen att hållas i huvudstaden.

Senast Sverige höll i ett olympiskt spel var för 106 år sedan. Då arrangerade Stockholm sommar-OS i vad som kom att kallas ”Solskensolympiaden”.

Ansökt om OS 2026

När Melbourne arrangerade OS 1956 fick Sverige visserligen arrangera hästtävlingarna. Men snart kan en hel olympiad bli verklighet.

Skidtävlingar vid Slottet, någonting för OS 2026? Foto: Bildbyrån

Stockholm är tillsammans med Calgary i Kanada och Tokyo i Japan slutkandidaterna till att få arrangera vinter-OS 20206. Den 23:e juni nästa år avslöjas vinnaren, men om Stockholm vinner kommer spelen spridas ut.

De alpina tävlingarna kommer hållas i Åre medan Sverige tar hjälp av Lettland för arrangemanget av bob- och rodeltävlingarna. Däremot kommer två av de allra mest folkkära tävlingarna, längdskidor och skidskytte, hållas i Stockholm.

”Det är helt sjukt”

Falun har i många år arrangerat världscupen i just de grenarna. Men att Stockholm nu får tävlingarna förbryllar – och hyllas.
– Det vore helt suveränt om man kunde få en riktig anläggning i Stockholm. Det är helt sjukt att det inte finns en anläggning där man kan producera konstsnö i bara någon minusgrad. Intresset är ju enormt. Det är bara att kolla de här pluttarna till spår – det är fullsatt varje gång det är snö. Jag tycker det bästa vore att ha det i Stockholm, säger förre landslagsåkaren Anders Södergren till SportExpressen.

Anders Södergren. Foto: Bildbyrån

Budgeten i Stockholms OS-kandidatur har satts till 13 miljarder kronor. IOK kommer i sin tur lämna ett bidrag på minst 8,88 miljarder kronor för att spelen ska kunna anordnas.

Wassberg kluven

Södergren konstaterar att det finns en oro för att folket inte nappar på idén. Trots att ett olympiskt spel är stort att få arrangera anser han att det fortfarande finns fördomar från Sotji.

Thomas Wassberg. Foto: Bildbyrån

Skidlegendaren Thomas Wassberg är mer kluven till ett OS i Stockholm.
– Jag vet faktiskt inte vad jag tycker. Å ena sidan vore det så klart kul med det sportsliga, samtidigt finns ju den ekonomiska aspekten. Jag tror i och för sig att det skulle vara väldigt bra för Stockholm som stad och dess invånare, då de i dagsläget saknar flera anläggningar, säger Wassberg till SportExpressen.

Vill du att Sverige arrangerar OS? Lämna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/rzBCOn8TdNHU-4e2IS6c8crVL_2807eZmDMs6nf_w15l5Iqeyq-h1u38bPgTs3CX?autoplay=1″ aspect_ratio=”1:1″ /]

LÄS MER: Skidstjärnan Marit Björgens stora kritik – efter skandalavslöjandet i OS

Svenske landslagsåkarens mardrömsbesked – två veckor innan världscuppremiären

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);