Charlotte Kallas stora förvåning efter överraskande beskedet – kan nu byta namn: ”Blir glad och stolt”

Den förre längdskidåkaren Charlotte Kalla är en av Sveriges mest framgångsrika idrottsutövare.
35-åringen är född i Pajala – där många talar på minoritetsspråket Meänkieli.
Och på det temat har det nu dykt upp ett namnförslag som får den trefaldiga olympiska mästarinnan att bli rejält förvånad över.

Det är nog inte många – om ens någon – som inte känner till Charlotte Kalla. 35-åringen är Sveriges främsta kvinnliga olympier med nio olympiska medaljer varav tre har varit av guld.

Kallas förvåning

Längdskidåkaren från Tärendö, Pajala valde att avsluta sin enorma karriär under våren 2022 efter nästan femton år som aktiv elitåkare där framgångarna varit otaliga.

Artiklen fortsätter efter bilden.

Charlotte Kalla, skidor
191026 Charlotte Kalla poserar för ett porträtt under en pressträff med Sveriges skidlandslag den 26 oktober 2019 i Val Senales. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Nu har Charlotte Kallas hemort Pajala hamnat i ropet. Detta efter att man från kommunens håll har öppnat för att byta namn på kommunen till Pajalan Kunta – vilket skulle innebära att kommunen blir den första någonsin att ha ett namn på Meänkieli.

LÄS MER: Linn Svahns stenhårda svar efter ryska OS-hjältens jätteilska mot Sverige: ”Jag står för det hela vägen”

”Är det sant!?”

Charlotte Kalla tar emot förslaget med öppna armar, men blir först förvånad när hon får höra talas om det eventuella namnbytet.
– Är det sant? Vad glad jag blir! Det här var en nyhet för mig. Gud, vilket bra initiativ. Jag tror att det är jätteviktigt att ta tillbaka stoltheten över att tillhöra en minoritet. Det här är ett steg på vägen, det gör mig glad och stolt. Det här var ett bra besked, säger Kalla till Expressen.

Artiklen fortsätter efter bilden.

Charlotte Kalla, skidor
220326 Charlotte Kalla poserar för ett porträtt efter hon uppmärksammats under dag 4 av SM-veckan den 26 mars 2022 i Piteå. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0355

Förslaget har funnits med i bakhuvudet länge, men nu kan det bli verklighet sedan fullmäktige beslutade att ansöka om namnbytet hos regeringen.
– Går det igenom blir kommunen den första med en meänkielisk namnform. Jag är ju själv meänkielitalande och mamma till två barn som jag tycker har rätt till sitt modersmål, säger Pajala-politikern Birgitta Rantatalo (S) till NSD.

Vad tycker du om det här namnförslaget? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Therese Johaugs hårda utspel mot svenska stjärnorna – pekar nu ut Karlsson och Dahlqvist: ”Måste stå för det”