Calle Halfvarssons chock – avslöjar samtalet till Norge efter talangens succé: ”Tvungen att höra med Northug”

Sågmyra SK tog ett SM-silver i Calle Halfvarssons frånvaro.
Mycket tack vare talangen Alvar Myhlback – vars prestationer har chockat Halfvarsson.
– Jag var tvungen att höra med Petter Northug, säger Calle.

Calle Halfvarssons säsong har i stora drag varit tung. Högsta nivån visar sig allt för sällan, och svensken har dragits med flera sjukdomar och mindre skavanker under tävlingsåret.

Imponerad av talangen

Det finns däremot två ordentliga toppar under Halfvarssons säsong. Först Tour de Ski där han presterade så bra att landslaget inte kunde hålla honom utanför en OS-trupp. Sedan glimtade han till efter mästerskapet, och tog säsongens enda pallplats i världscupen på hemmaplan i Falun.

220313 Calle Halfvarsson of Sweden celebrates in cross-country skiing mixed team sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on March 13, 2022 in Falun. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Han missade däremot ett par tävlingar i SM förra veckan. 33-åringen tvingades lämna återbud till sprintstafetten på grund av en förkylning, och i hans ställe tog talangen Alvar Myhlback och veteranen Teodor Peterson ett silver.

Och Calle Halfvarsson var mäkta imponerad av 16-årige Myhlback efter den stora succén

– Det är klart att han har förutsättningarna och redskapen för att bli riktigt bra även som senior, men samtidigt så ska man vara försiktig med att gå ut och sätta press på honom och snacka om att han ska bli bäst i världen, säger han till DT.

Samtalet med Northug

Calle Halfvarsson berättar att han tränat en del med Alvar Myhlback det senaste året. Och den tid talangen har lagt ned på sin egen träning är något som förvånade 33-åringen.

– Jag blev förvånad att han redan som 15-åring tränade mer än vad jag gör. Jag var tvungen att höra med Petter Northug, som också tränade väldigt mycket i unga år och som slog igenom i världseliten tidigt, säger han och fortsätter:

171202 Petter Northug jr. of Norway competes in men’s sprint classic qualification during FIS Cross-Country World Cup on December 2, 2017 in Lillehammer. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

– Petter låg ungefär på den träningsmängd som Alvar gör, men snarare i underkant. Det säger förstås en hel del om Alvars träningsnivå och det är klart att han har alla förutsättningar att nå hur långt som helst, men samtidigt är det mycket som ska klaffa om du ska bli bäst i världen.

LÄS MER: Maja Dahlqvists fina gest – skänker betydande summa pengar till moderklubben: ”Det är speciellt”

Få våra nyhetsbrev!