Böndernas jätteilska mot Vasaloppet: "Skitförbannade – det är ett enormt svek!"

Böndernas jätteilska mot Vasaloppet: ”Skitförbannade – det är ett enormt svek!”

Vasaloppet 2018 lanserade i år en helt vegetarisk tävling.
Men det uppskattades inte alls av alla.
– De är skitförbannade, säger Martin Moraeus, regionsordförande för LRF Dalarna, till SVT Dalarna.

I år tog Vasaloppet ett helt nytt steg genom att bara servera vegetarisk mat i samband med det klassiska loppet.
”Det blir en meny helt fri från kött, fågel och fisk, så kallad lakto-ovo-vegetarisk, för deltagarna i Vasaloppet söndagen den 4 mars”, skrev arrangören på sin officiella webbplats.

”En mycket god, grön lasagne”

Tidigare år har även vegetarisk mat serverats vid kontrollstationerna men nytt för i år var även att efter loppet fick åkarna endast vegetarisk mat. Därmed var hela loppet fritt från kött, fågel och fisk.
– Som ett led i vårt hållbarhetsarbete och för att minska vårt klimatavtryck är vi stolta över att i år servera en mycket god, grön lasagne till alla hungriga Vasaloppsåkare, sa sportchefen Tommy Höglund inför loppet som avgjordes i söndags.

Men beslutet har inte alls uppskattats av alla. Svenska bönder har riktat en tydlig ilska mot Vasaloppets väg att gå helt vegetariskt.

”Ett enormt svek”

Allra argast är bönderna som delar med sig av sin mark till skidspåren, de är enligt källor ”skitförbannade” och känner sig svikna. De får också medhåll av bönder från resten av Sverige.
”När Vasaloppet ska ta ansvar för miljön profilerar de sig genom att bara servera vegetarisk mat. I praktiken innebär det att man bojkottar produkterna som bönderna utefter Vasaloppsspåret producerar. Det är inte bara ett svek mot de bönder som varje år ställer upp för att möjliggöra arrangemanget. Det är också ett populistiskt slag i luften”, skriver Martin Moraeus, regionsordförande för Lantbrukarnas riksförbund i Dalarna (LRF), i ett inlägg på Facebook.
– Det hörde av sig en bonde från Småland som jag aldrig har pratat med och som tyckte det var ett enormt svek, säger även Moraeus till SVT Dalarna.

Det är egentligen inte beslutet att enbart servera vegetariskt som väcker vrede hos bönderna, utan mest är det sättet som Vasaloppet kommunicerar sitt beslut på.
– Vi är inte upprörda över lasagnen, det är kommunikationen. Man slår på stora trumman och fokuserar på det vi producerar som något dåligt, det är ledsamt, säger Martin Moraeus.

”Vi är mycket ledsna”

Efter den massiva kritiken har Vasaloppet även svarat de arga bönderna.
– Från Vasaloppet är vi mycket ledsna över situationen som uppstått. Efter att Vasaloppet gått ut med att vi serverar en grön lasagne till deltagarna på Vasaloppssöndagen har reaktionerna varit mycket starka och omfattande. Många har uppfattat det som att Vasaloppet tar ställning mot lokalproducerat kött vilket inte alls har varit/är vår avsikt. Vår ståndpunkt är återigen att vi ska erbjuda lokala produkter och tjänster i den mån det är möjligt, säger Vasaloppets vd Eva-Lena Frick till Jordbruksaktuellt.

Dela artikeln om du är på böndernas sida här!

LÄS MER: Så lurade ryssarna resten av världen under OS 2018 – med ett riktigt fulknep

Ingemar Stenmarks känslosamma ord som får Pernilla Wiberg att bryta ihop i tårar