Björn Ferrys dom om Stina Nilsson – efter blytunga beskedet om VM: ”Det är jättebra för henne”

Stina Nilsson nobbas i den svenska VM-truppen.
Björn Ferry tycker att det är helt rätt.
– Det gör ingenting att hon inte åker VM, säger SVT-experten.

Stina Nilssons kurva såg ut att gå spikrakt uppåt inom skidskyttet. Sedan flytten över från längdskidor så gjorde hon stora framsteg förra året, med flera topp 10-placeringar och även pallplatser. Många hade hoppats att hon skulle ta ytterligare kliv den här säsongen, men i stället har det gått åt motsatt håll.

Nobbas från VM

Stina Nilsson har haft det blytungt och de senaste veckorna har Nilsson varit petad från världscupen. I helgen var hon reserv under tävlingarna i Antholz, och mycket talade för att hon skulle lämnas hemma när VM avgörs i tyska Oberhof, som går mellan den 8 och 19 februari. Och i går kom till sist det slutgiltiga beskedet om Nilssons nobb.

Stina Nilsson, skidskytte
221130 Stina Nilsson of Sweden competes in women’s biathlon 15 km individual during the IBU World Cup on November 30, 2022 in KONTIOLAHTI. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN / COP 211 / KP0039

Den sista platsen stod mellan Mona Brorsson, Stina Nilsson, Tilda Johansson och Johanna Skottheim, och det blev Mona Brorsson som tog platsen, och får åka till VM tillsammans med Elvira Öberg, Linn Persson, Anna Magnusson och Hanna Öberg. För Stina Nilsson väntar nu i stället EM i schweiziska Lenzerheide, som avgörs 25–29 januari.

– För Stina är det bra att få åka många lopp. Hon är inte besviken utan väldigt taggad och laddad för EM. Hon kan slåss om medaljer där, säger Johannes Lukas.

LÄS MER: Vännen Maja Dahlqvists avslöjande – därför tvingas Frida Karlsson stå över igen: ”Hoppas hon lär sig…”

Björn Ferrys dom

SVT:s expert Björn Ferry menar att landslaget tog helt rätt beslut att nobba Stina Nilsson – och att hon var långt ifrån en plats.

– Det är de väntade trupperna och jag hade tagit ut samma lag. Stina Nilsson är petad från VM, men i ärlighetens namn har Tilda Johansson varit närmare. Hon är den som har gjort resultat hela vintern, men för henne finns en långsiktig plan med IBU-cupen och EM den här säsongen, säger han.

Björn Ferry, skidskytte
201114 Björn Ferry kommentator åt SVT under skidskytte, sprint den 14 november 2020 i Idre. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0027

Han ger även sin dom om Nilssons framtid. Ferry menar att EM inte behöver vara alltför negativt för henne.

– Skidåkningsformen har inte varit på samma nivå som i fjol när hon var topp tio flera gånger och på pallen i ett lopp. Men det är inte som att hon behöver kasta in handduken och gå tillbaka till längd på grund av detta, hon kan fortfarande vara en klar del av nästa OS-lag. Skyttekurvan pekar åt rätt håll och hon tar steg. Potentialen finns där. Nu får hon tävla på EM som också håller hög nivå. Det är bra banor och nivån är som en världscuptävling där de allra bästa inte är med, säger han, och fortsätter:

– Hon är inte utkastad i kylan och hemskickad till Malung för att bo hos föräldrarna och ligga på någon myr och skjuta. EM är en jättebra sparringsituation och ett bra steg i utvecklingen mot ett långsiktigare mål. Det gör ingenting att hon inte åker VM.

LÄS MER: Så lever Sven-Åke Lundbäck 45 år efter succén – egna orden om Thomas Wassbergs protest: ”Han ville inte…”