Vännen Maja Dahlqvists avslöjande – därför tvingas Frida Karlsson stå över igen: ”Hoppas hon lär sig…”

Frida Karlsson är förkyld och tvingas stå över tävlingar.
Nu avslöjar Maja Dahlqvist anledningen till sjukdomen.
– Jag hoppas att hon kan lära sig av det i framtiden, säger hon enligt SVT.

Allting såg perfekt ut för Frida Karlsson inför VM, som inleds om mindre än en månad. Hon vann Tour de Ski som första svenska sedan Charlotte Kalla, och visade upp strålande form under samtliga deltävlingar kring nyår. Hon hade en tydlig plan på hur hon skulle lägga upp allting med träningar och tävling, men har nu tvingats ändra.

Tvingas stå över

Förra veckan kom nämligen beskedet att Karlsson blivit förkyld, och att hon därför tvingades till ofrivillig vila. Karlsson hade tänkt ha en hårdare träningsperiod med start i början av förra veckan, men det tvingades hon skjuta på, då hon inte kan träna med en förkylning i kroppen. Under söndagen kom besked om ett nytt upplägg inför VM.

230107 Frida Karlsson of Sweden after women’s 15km mass start during Tour de Ski on January 7, 2023 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

I Viasat menade experten Teodor Peterson att Karlsson inte kommer att tävla i Frankrike nästa helg, något som hennes tränare Per Nilsson flaggade för redan under förra veckan.

– Hon har varit sjuk i ungefär en vecka och precis kommit i gång nu och varit i gång i några dagar. Hon har bestämt sig för att inte tävla i Frankrike nästa vecka utan skjuter upp det och siktar på tävlingarna i Toblach om två helger, säger han.

LÄS MER: Så lever Sven-Åke Lundbäck 45 år efter succén – egna orden om Thomas Wassbergs protest: ”Han ville inte…”

Majas avslöjande

Men att Frida Karlsson är förkyld över huvud taget hade kunnat undvikts. Hennes nära vän Maja Dahlqvist avslöjar nu anledningen bakom sjukdomen – och menar att Frida Karlsson har en del att lära sig framöver.

– Jag tror att Frida blev sjuk för att hon tog sig an sponsoruppdrag istället för att vila, vilket hon hade behövt. Jag hoppas att hon kan lära sig av det för framtiden. Nu kände hon att det var för sent att hoppa av dessa uppdrag, säger Dahlqvist, enligt SVT.

Maja Dahlqvist, skidor
221124 Maja Dahlqvist of Sweden during a training session ahead of the FIS Cross Country World Cup on November 24, 2022 in Ruka. Photo: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0038

Det var direkt efter Tour de Ski, där Frida Karlsson kollapsade efter den avslutande etappen, som Karlsson ska ha varit på flera inplanerade sponsoruppdrag. Lanslagschefen Anders Byström bekräftar i ett sms till TT att Frida Karlsson inte tävlar i Frankrike nästa helg, utan att hon i stället siktar in sig på att tävla i Toblach, den första helgen i februari.

LÄS MER: Charlotte Kalla avslöjar nu det absolut bästa med att lägga skidorna på hyllan – pekar ut avgörande detalj