Anders Blomquists jättekritik – går till attack mot skidlandslaget efter nya beslutet: ”Mycket bekymrad, det går inte att förstå”

Skidlandslaget gör stora förändringar i vallateamet.
Det får Anders Blomquist att se rött.
– Jag är mycket bekymrad och orolig, säger SVT-experten.

Tidigare under sommaren har skidlandslaget och vallachefen Anders Svanebo meddelat att man gör en stor förändring inför kommande säsong, då stjärnvallaren Perry Olsson, som värvades för bara något år sedan, lämnar inför kommande säsong. Men inte nog med det. I går kom dessutom beslutat att en annan erfaren vallare i form av Larry Poromaa även han lämnar.

Blomquists jättekritik

Det betyder att Sverige till kommande säsong tappar sina två överlägset mest erfarna vallare, och beskedet tas inte väl emot av Anders Blomquist, SVT:s folkkära expert.

– Jag är mycket bekymrad och orolig. Det är två jättetunga, duktiga, världserkänt duktiga vallare med lång, lång erfarenhet som försvinner ur det svenska vallateamet. Vallateamet har en viktig uppgift, en väldigt viktig uppgift. De är tunga spelare. Man kan kommer att missa massor med erfarenhet i och med att man inte har dem nästa säsong. Jag är väldigt orolig, säger han.

Anders Blomquist reagerar framför allt på att det sker under en säsong där VM i Trondheim väntar. Just där kan det bli viktigare än någonsin med erfarna vallare.

– Att två av världens bästa vallare, två av de mest erfarna av vallare vi har i Sverige, inte tas med in i en säsong där det är VM i Trondheim… Öppet hav som snabba väderomkastningar. Snön kommer att omvandlas snabbt, mest troligt. Det kommer att vara svårt. Stora krav på vallateamet, och vallateamet är viktigt för att vi ska få framgångar för de svenska åkarna. Att inte som vallachef ha med sig bästa tänkbara gäng in i en sådan uppgift, det går inte att förstå, säger ”Blomman”.

“Ansvar faller på dem”

Enligt Anders Blomquist är det stor risk att åkarna drabbas rejält av beskedet.

– Risken att åkarna har sämre skidor är sina konkurrenter, den har ökat. Chanserna att de svenska åkarna ska ha bättre skidor än de andra landslagen, den har minskat. Det här är på en nivå tycker jag, att man tappat så mycket kompetens, och att inte fler nu är beredda att ta ansvar… 

Anders Blomquist, skidor
200105 Anders Blomquist of Swedish broadcaster SVT after the men’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 5, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Anders Svanebo är vallachef som tagit besluten att släppa Olsson och Poromaa, men enligt Blomquist är det fler som behöver ta ansvar om det skulle bli vallakaos under vintern.

– Anders Byström som ansvarig för tävlingsverksamheten och Lasse Öberg som ansvarig för längdverksamheten…. Ansvaret faller också på dem. Om vi nu kommer valla bort oss rejält i vinter och speciellt i VM, då har de också ett delat ansvar när man låter det här ske för öppen ridå. 

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev