Gunde Svans ärliga dom om Stina Nilsson – med de mest oväntade orden om sin egen karriär: ”Det ligger någonting i det”

Stina Nilsson var ostoppbar i sina bästa stunder.
En gång fick Gunde Svan en fråga om henne – och kom då med den mäktigaste jämförelsen med sig själv.
– Det ligger någonting i det med Stinas framgångar, sa Gunde.

Stina Nilssons flytt från längdskidor till skidskytte blev inte så framgångsrik som många hade hoppats. Efter några år i den absoluta toppen så hade Nilsson svårt att ens få en plats i A-landslaget, och hon fick i stället satsa på tävlingar i IBU-cupen i stället, och även där med varierad framgång.

Stina Nilssons karriär

Nu är det i stället långlopp som gäller för Stina Nilsson, och oavsett hur det går för henne där så kommer hon gå till historien som en svensk ikon inom längdskidor. När hon var som allra bäst inom sprint var hon stundtals ostoppbar, och under åren inom längdskidor blev det både OS-guld och två VM-guld, samt hela nio ytterligare VM- och OS-medaljer.

Stina Nilsson har alltid haft en förmåga av att vara bäst när det gäller, och hennes vinnarskalle och mentala styrkor har gjort henne så oerhört framgångsrik. Och det finns faktiskt stora likheter mellan Stina Nilsson när hon var som bäst och en viss Gunde Svan. Åtminstone enligt Svan själv. Gunde är en av Sveriges största vinteridrottare genom tiderna, känd för sin stora noggrannhet och förmågan att alltid vara fokuserad och mentalt förberedd.

Gundes oväntade ord

Och just de egenskaperna har Nilsson också, menade Gunde Svan i en intervju med Expressen för några år sedan, då han själv lyfte fram det som en av Stinas främsta egenskaper.

– Jag tror det ligger någonting i Stinas framgångar, just det där att hon kan skärma av, berättade Svan.

Stina Nilsson, skidor
240301 Stina Nilsson of Sweden at zeroing ahead of women’s 15 km individual during the IBU World Cup on March 1, 2024 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0880

Och just det är en stor liknelse med han själv när han själv var aktiv. På en direkt fråga om han tycker att det finns liknelser, så svarade han:

– Ja, det gör jag. På det sättet att kunna fokusera, och just de lägena… hon är ju inte så pratbar när det är dags för tävling, och när hon inte vill bli störd. Då går hon undan helt enkelt, berättade Svan, och fortsatte:

– Jag var ju inte så trevlig alla gånger, när det var dags för start. Man kommer knappt ihåg vem man träffade. 

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev