Ingemar Stenmarks tuffa beslut för familjen – ikonen erkänner nu varför han vägrar: ”Jag har mardrömmar om det”

Ingemar Stenmark är en av Sveriges främsta idrottare någonsin.
Men det finns ett mörker efter de stora framgångarna i backen.
Nu erkänner ”Stenis” sitt tuffa beslut för familjen.

Det råder inga tveksamheter om att Ingemar Stenmark är en av våra allra största idrottshjältar genom tiderna. Många hävdar också att den alpina legendaren är den främsta av alla i svensk idrottshistoria.

Stenmarks karriär

”Stenis” dominerade verkligen i slalombacken och radade upp framgångar under så många år. Ser vi till meritlistan är den helt otrolig med två OS-guld, fem VM-guld och osannolika 86 världscupsegrar.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ingemar Stenmark, skidor
180213 Ingemar Stenmark under en pressträff med de tävlande i jubileumssäsongen av Mästarnas mästare den 13 februari 2018 i Stockholm. Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN / Cop 141

I dag är han 68 år gammal och lever ett mer tillbakadraget liv som pensionär. Men visst saknar han fortfarande den där adrenalinkicken från idrotten och har hittat en helt ny sport.

”Har mardrömmar”

Stenmark har nämligen börjat hoppa stavhopp på ålderns höst och faktiskt anmält sig till veteran-VM i Göteborg senare i sommar. Den här sportsatsningen är på mer på hobbynivå än hans framgångsrika skidkarriär, som han i efterhand erkänt har plågat honom mer än vad man kunnat ana.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ingemar Stenmark, skidor
220927 Ingemar Stenmark med fru Tarja Stenmark på röda mattan vid galapremiären av filmen Born to fly den 27 september 2022 i Stockholm. Foto: Michael Campanella / BILDBYRÅN / COP 313 / MC0024

Ingemar kände en konstant stress att prestera på topp har han erkänt i dokumentärserien ”Sagan om Stenmark”.
– Jag drömmer mardrömmar om skidåkningen ibland. Jag drömmer att jag är på väg till starten och missar den, säger han om hur idrottskarriären påverkar honom än i dag.

LÄS MER: Ingemar Stenmarks nya, avgörande beslut som 68-åring får alla svenskar att jubla – ikonen har äntligen tackat ja

När det var som allra värst under tävlingar så ville han spy inför starten. Än i dag vill han inre prata om sin fantastiska idrottskarriär och alla framgångar i skidbacken, inte ens med sin egen familj.
– Det är en passerad tid för mig. Det är inget jag tänker på. Vi pratar inte om det i familjen heller, erkände Ingemar Stenmark när han var med som gäst i Nyhetsmorgon.

Var Ingemar Stenmark din stora idol som liten? Dela artikeln och säg din åsikt!

Se bilden:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev