Alvar Myhlbacks första ord om petningen i svenska A-landslaget – erkänner nu efter den stora kritiken: ”Jag blev chockad”

Han är en av skidvärldens största talanger.
Men ändå nobbades Alvar Myhlback i svenska A-landslaget.
Nu bryter 18-åringen tystnaden om beslutet som fått stor kritik.

Unge Alvar Myhlback har länge spåtts en lysande framtid inom längdskidåkningen. Men senaste säsongen tog han sin talang till en helt ny nivå i skidvärlden.

Myhlbacks succé

18-åringen vann dubbla JVM-guld, tog en sensationell tredjeplats i Vasaloppet och gjorde seniordebut på världscupen. Nyligen tog han också det slutgiltiga beslutet att satsa på traditionell längdskidåkning istället för långlopp, där det stora målet är att nå skid-VM 2025 i Trondheim.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Alvar Myhlback, skidor
240316 Alvar Myhlback of Sweden competes in the Men’s Cross Country Skiing 10 km Free Technique Interval Start during the FIS Cross-Country World Cup on March 16, 2024 in Falun. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0476

Men ändå så överraskades alla när svenska skidlandslaget meddelade A-truppen för kommande säsong och supertalangen Myhlbacks namn inte ens fanns med. Istället fick han en plats i det blågula juniorlandslaget till kommande säsong.

Svenska kritiken

Landslagets oväntade beslut väckte stor kritik bland många svenskar. Men nu avslöjas sanningen om varför en av svensk skidåknings mest lovande namn petades.
– Vi har kommit överens om ett upplägg som vi tror kommer fungera väldigt bra, både från mitt håll och landslaget. Jag är väldigt nöjd med utfallet, säger Alvar Myhlback till Expressen med sina första ord efter beskedet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Alvar Myhlback, skidor
231201 Alvar Myhlback pose for a portrait at a press event with Sweden ahead of the FIS Cross-Country World Cup on December 1, 2023 in Gällivare. Photo: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / EW0294

Alvar kommer att få ett skräddarsytt upplägg, där han tillhör juniorlandslaget men kommer att träna med A-landslaget. Det kommer även att finns utrymme för att fortsätta träna med hans långloppsteam.
– Att få träna med de som åker fortfarande än mig, precis som i Lager 157 där jag tränat med de som stakar fortast i världen. Jag märker att det blir något annat än om man ska göra det på egen hand, säger Alvar till kvällstidningen.
– Så det är mycket som lockar med det här upplägget, att jag får träna traditionell skidåkning med några av de bästa i världen.

LÄS MER: Jonna Sundling och Moa Ilar avslöjar nu sanningen om Therese Johaugs stora comeback: ”Det känns ju lurt”

Alvar Myhlback ser inte alls det som något konstigt att han blir uttagen i juniorlandslaget istället för A-landslaget.
– En plats i A-landslaget hade jag inte förväntat mig. Jag blev nästan lite chockad av att så många trodde på det, förklarar 18-åringen i intervjun.
– Jag vet inte om det handlar om förhoppningarna på mig eller på A-landslaget. Jag blir alltid lite chockad över att det blir så mycket skriverier.

Hur bra tror du att Alvar Myhlback kan bli? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev