Allvarliga orden i Norge för Frida Karlsson – efter den otäcka kollapsen: ”Visar att hon inte är nära Johaug”

Frida Karlsson tog hem hela Tour de Ski 2023.
Men hon pressade sig själv till det allra yttersta och kollapsade i målgången.
Hela skidvärlden fasade över de otäcka bilderna och i Norge kommer nu en allvarlig varning till svenskan.

Under själva loppet blev det inte särskilt dramatiskt på Tour de Skis sista dag. Frida Karlsson vann totalsegern trots att hon var 15:e åkare in i mål efter monsterbacken i Alpe Cemis men det var efter mållinjen som det stora dramat utspelade sig.

Fridas kollaps

För den svenska 23-åringen kollapsade fullständigt i målfållan och fick lämna området med hjälp av bår och sjukvårdsassistans. De omskakande bilderna kablades ut till hela skidvärlden och alla höll tummarna för den nyblivna Tour de Ski-vinnaren.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, skidor
230108 Frida Karlsson of Sweden after women’s 10 km mass start during Tour de Ski on January 8, 2023 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0441

Efter en orolig tid kom första beskedet att Karlsson var vid medvetande och kunde prata, sedan kom även bilder som visade henne uppe på benen. Men under prisceremonin var den översta pallplatsen tom när konkurrenterna Kerttu Niskanen och Tiril Udnes Weng fick ta emot sina silver- och bronsmedaljer.

LÄS MER: Lagkamraternas stora vrede – rasar efter bilderna på Frida Karlsson: ”Det är över gränsen… Så respektlöst”

Oron i Norge

Efter de otäcka bilderna kommer nu en allvarlig varning från Norge till Karlsson och hennes välmående.
”Den stora triumfen i Tour de Ski var inte rolig längre. Tävlingens bästa tjej var tvungen att bära syrgasmask för att återhämta sig och det har sporten aldrig sett förut. Frida Karlsson hade gått över gränsen för vad hon klarar av. Tyvärr har det hänt förut”, skriver Dagbladets krönikör Esten O. Sæther.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, skidor
230108 Frida Karlsson of Sweden at a press meet during Tour de Ski on January 8, 2023 in Val Di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0443

Norske krönikören är direkt orolig för svenskan efter kollapsen i målfållan, då det hänt så många gånger att hon pressat sin kropp alldeles för mycket. Tidigare år har Karlsson även fått träningsförbud på grund av hälsorisker.
”Hon är känd som en känslosam tjej, men längs vägen måste sånt vägas mot en extrem förmåga att tortera sig själv. Det har smällt där många gånger förut och det speglar en kropp som har pressats för hårt”, skriver Sæther i sin krönika hos den norska tidningen och fortsätter:
”Senaste säsongerna har Frida utmanat Therese Johaug själv och besegrat henne i ett par lopp. Men smällen här visar att svenska skidåkaren inte är riktigt nära. Frida Karlsson är just nu världens bästa kvinnliga längdskidåkare, men hon är sårbar både på och utanför banan. Det är helt okej så länge hon och hennes träningsmiljö klarar av att ta hand om den unga stjärnans hälsa.”

Vad tycker du om Frida Karlssons segerlopp i Tour de Ski? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Frida Karlssons klockrena svar – efter Petter Northugs jätteilska mot bilderna: ”Det hade varit konstigt…”