Lagkamraternas stora vrede – rasar efter bilderna på Frida Karlsson: ”Det är över gränsen… Så respektlöst”

Frida Karlsson kollapsade efter att ha vunnit Tour de Ski.
Nu rasar hennes lagkamrater.
– Det är så respektlöst, säger Moa Ilar om bilderna på Frida.

Frida Karlsson hade ett rejält försprång till konkurrenterna inför den avslutande Tour de Ski-klättringen. Svenskan hade aldrig tidigare fullföljt touren, och hade det som stort mål den här vintern. Och det var verkligen med nöd och näppe.

Lagkamraternas ilska

Karlsson slet – precis som alla andra – under monsterklättringen, och när hon åkte över mållinjen som 15:e åkare, vilket räckte för att vinna hela touren, så föll hon ihop direkt. Karlsson låg orörlig, och det var otäcka bilder som utspelade sig. Karlsson fick till sist bäras ut på bår, och det dröjde tre timmar innan hon mötte media.

230108 Frida Karlsson of Sweden during a press meet during Tour de Ski on January 8, 2023 in Val Di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Samtidigt så var hennes lagkamrater ilskna på media. Moa Ilar och Anna Dyvik ställde sig framför Karlsson när hon låg utslagen, så att media inte skulle kunna filma henne under den svåra tiden. Nu rasar man mot hur Karlsson behandlades.

– Jag tycker det är så respektlöst från media som filmar och tar bilder när en person ligger och nästan kämpar för livet, höll jag på att säga. Det finns en gräns, och den gick man över från medias sida i dag, säger Ilar till VG.

LÄS MER: Jättedramat efter målgången – Frida Karlsson kollapsade och fick lämna på bår: ”Omskakande”

”Det är respektlöst”

Anna Dyvik var alltså den som tillsammans med Moa Ilar blockerade kamerorna från att filma Frida, och för henne var det självklart.

– Jag tycker det är respektlöst. Hade alla andra varit i Fridas situation, så hade ingen velat bli filmad. Det är onödigt, säger hon.

Moa Ilar menar att hon hade Christian Eriksen, dansk mittfältare som kollapsade under EM 2021, i tankarna.

– Det finns en gräns. Vi är människor, det måste man komma ihåg, säger hon.

230108 Frida Karlsson of Sweden receives medical attention after women’s 10 km mass start during Tour de Ski on January 8, 2023 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

VG har även pratat med Doris Kallen, som under många år var mediachef i Fis. Hon säger att medias roll är att rapportera om det som händer, men…

– Jag förstår också att alla blir bekymrade när situationen inte är helt avklarad. Att trycka upp kameran på någon som uppenbart inte mår bra, det är helt klart på gränsen, säger hon.

LÄS MER: Elvira Öbergs oväntade kritik mot sig själv(!) – trots nya storsuccén i världscupen: ”Det är ingen…”