Sarah Sjöströms helt ärliga ord – om tuffa tiden efter oturliga skadan: "Det var ingen som förväntade sig det"

Sarah Sjöströms helt ärliga ord – om tuffa tiden efter oturliga skadan: ”Det var ingen som förväntade sig det”

Sarah Sjöström halkade och tvingades operera armbågen.
Trots stora motgången visade svenskan genom året att hon håller allra högsta klass.
– Det var ingen som förväntade sig att jag skulle vinna, säger hon.

Det blev verkligen ett år som går att dela in i två olika fack för Sarah Sjöström. I februari 2021 halkade hon på en isfläck och blev tvungen att operera armbågen. Bara några månader sedan var svenskan tillbaka i bassängen och gjorde fullständig succé.

Osannolika succén

Trots att hon inte var helt återställd till OS i Tokyo simmade hon ett silver, och senare under hösten tog hon hela 13(!) stycken medaljer sammanlagt i EM och VM.

– Det var en väldigt tuff början men sedan blev det roligare ju längre året gick med OS-silver, sju VM-medaljer och sex EM-medaljer. Det kunde jag inte tro där i början av året, säger hon till SVT Sport.

Sarah Sjöström, OS
210711 Sarah Sjöström intervjuas av media under en pressträff med OS-simmarna den 11 juli 2021 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0114

Den tunga starten på året till trots så var det ett lärorikt år för Sarah Sjöström. Oturliga skadan i början av det nya året var hennes första, riktigt stora skada.

– Så klart hade jag helst undvikit att året började som det gjorde 2021. Men jag är stolt över hur jag hanterade det. Det är första gången jag går igenom en allvarlig skada, hittills har jag varit väldigt skonad när det kommer till skador. Så klart är jag glad att jag lyckades ta mig tillbaka på ett så bra sätt, säger hon.

”Alla år har varit svåra”

Förväntningarna på Sarah Sjöström har alltid varit höga. Det har alltid varit en av hennes demoner att besegra. Men det här året var annorlunda, till följd av att hon låg i en operationssal i början av året var pressen på henne inte lika enorm som den brukar vara.

– Alla år har varit svåra på sina sätt. Många år har jag hanterat press från mig själv, att simma bra hela säsongen och att gå in i mästerskap och hantera alla förväntningar som andra har på en, säger hon och fortsätter:

211103 Sarah Sjöström of Sweden poses for a portrait with her gold medal after competing in women’s 50 meters freestyle swimming final during day 2 of the LEN European short course Swimming Championships on November 3, 2021 in Kazan. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

– Under 2021 blev annorlunda, ingen förväntade sig att jag skulle vinna 100 OS-guld som många tror i vanliga fall. Nu var det tuffare på ett annat sätt, en annan typ av utmaning.

LÄS MER: Legendaren Pernilla Wibergs stora kritik mot landslaget – oroas av nya beskedet: ”Någonting som inte fungerar”

Få våra nyhetsbrev!