Sarah Sjöström avslöjar sanningen om vackra silvergesten i OS: "Jag var tvungen att göra det"

Sarah Sjöström avslöjar sanningen om vackra silvergesten i OS: ”Jag var tvungen att göra det”

För ett halvår sedan bröt hon armbågen.
I helgen vann Sarah Sjöström OS-silver.
– Jag var tvungen att visa att vägen tillbaka inte varit lätt, säger Sjöström enligt SportExpressen.

För ett år sedan var Sarah Sjöström enorm OS-guldfavorit på flera olika distanser. Men då flyttades OS 2020 i Tokyo till den här sommaren istället och det värsta hände svenskan.

Sjöströms oro

27-åringen halkade på en isfläck under vintern och bröt ena armbågen. Sjöström tvingades till operation och har sedan dess fått kämpa hårdare än alla andra inför OS.

Sarah Sjöström, OS
210801 Sarah Sjöström of Sweden poses with her silver medal after women’s 50 meter freestyle swimming final during day 9 of the Tokyo 2020 Olympic Games on August 1, 2021 in Tokyo. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0180

Bara ett halvår efter operationen kom Sjöström till Tokyo med relativt låga förväntningar på sig. Hon själv var bara glad över att kunna vara där.
– Det var som att: ”Shit, jag får åka till OS och komma 22:a.” Jag kanske missar semifinal på allting, ska jag våga göra det tänkte jag mer. För alla ser mig vinna, ta medaljer och vara i final. Hur ska jag hantera det? Att eventuellt åka till ett mästerskap och komma hem utan medalj, det har aldrig hänt typ, säger Sjöström till SportExpressen.

GUIDE: Här är allt du behöver veta om sommar-OS 2021: Tv-tider, medaljhopp och alla sporter!

”Herregud”

Men alla oro blåste bort när hon redan i första loppet överträffade alla förväntningar och visade upp gammal fin form.
– Det gick så bra redan i försöken på 100 fjäril och då tänkte jag: ”Herregud, jag är så jävla mycket bättre än vad jag någonsin kunde tro”, säger hon till kvällstidningen.

Sarah Sjöström, OS
210801 Sarah Sjöström of Sweden celebrates after winning silver in women’s 50 meter freestyle swimming final during day 9 of the Tokyo 2020 Olympic Games on August 1, 2021 in Tokyo. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0180

Det blev både final i 100 meter fjäril och 100 meter fritt men ingen medalj någon av gångerna. I den allra sista chansen gav Sjöström allt och överraskade hela simvärlden med ett mycket, mycket imponerande OS-silver.

Segergesten

Efter målgången skrek Sjöström ut all sin glädje och pekade även på sin skadade armbåge. En vacker segergest efter ett silver som verkligen kändes som ett guld.

Nu berättar hon sanningen bakom segerfirandet.
– Jag var tvungen att visa det, att vägen tillbaka inte har varit lätt. I början när jag bröt armbågen tänkte jag inte på simning, OS eller någon annan tävling. Det är så mycket smärta man oroar sig för, man vill bara att den ska försvinna så man kan sova utan att ta smärtstillande. Det är sånt jag oroade mig för, berättar hon i intervjun.

Under måndagen har Sarah Sjöström lämnat OS i Tokyo för att flyga hem till till Sverige igen. Och hon gör det med ett OS-silver i packningen, det hade inget kunnat tro inför mästerskapet.

Dela artikeln för att hylla Sarah Sjöström efter OS-silvret!

LÄS MER: OS-pampens kritik efter Ståhl och Petterssons kupp – svenska hjältarna bröt mot reglerna: ”Det är mitt fel”

Få våra nyhetsbrev!