OS-pampens kritik efter Ståhl och Petterssons kupp – svenska hjältarna bröt mot reglerna: "Det är mitt fel"

OS-pampens kritik efter Ståhl och Petterssons kupp – svenska hjältarna bröt mot reglerna: ”Det är mitt fel”

Daniel Ståhl och Simon Pettersson vann OS-guld och OS-silver.
Sedan dök de upp på handbollsmatch för att stötta svenskarna.
Nu visar det sig att OS-hjältarna i diskus faktiskt brutit mot reglerna.

På grund av coronarestriktioner får inte OS-atleter se någon annan sport  på plats under mästerskapet i Tokyo. Men trots det var OS-hjältarna Daniel Ståhl och Simon Pettersson på läktaren när Sverige mötte Danmark i handbollen på söndagen.

Ståhls kupp

Ståhl och Pettersson vann OS-guld och OS-silver och åkte sedan med i spelarbussen med handbollsherrarna. När Sverige dessutom besegrade Danmark med 33-30 var diskushjältarna även med i omklädningsrummet och firade segern.

Daniel Ståhl, OS
210731 Daniel Ståhl of Sweden celebrate his first place after competing in men’s discus throw final during day 8 of the Tokyo 2020 Olympic Games on July 31, 2021 in Tokyo. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0179

Det ledde till SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo fick ett telefonsamtal och en tillrättavisning från IOK.
– Aktiva ska inte besöka andra aktivas idrotter. Att det blev så var olyckligt, säger Reinebo till Nyhetsbyrån TT.
– Det har varit tydligt från Tokyo 2020 och från IOK från början, att aktiva och ledare som är ackrediterade till en sport kan titta på den sporten men tyvärr inte på andra sporter på grund av covid. Det är reglerna, och att inte hörsamma det är tråkigt förstås. De har sagt att de ska iaktta det framöver och att det inte ska upprepas, säger han.

GUIDE: Här är allt du behöver veta om sommar-OS 2021: Tv-tider, medaljhopp och alla sporter!

Får nu kritik

Handbollslandslagets presschef Daniel Vandor blir ångerfull när han får höra Reinebos kritik efter landslagets kupp tillsammans med Ståhl och Pettersson.
– Det är klart att vi får respektera det han säger och det är ju han som har ansvaret utåt mot IOK. Är det så att de upplever att det inte var bra, så är det inte bra förstås, säger Vandor enligt Sportbladet.

Daniel Ståhl, Simon Pettersson, OS
210801 Daniel Ståhl of Sweden (gold) and Simon Pettersson of Sweden (silver) during the medal ceremony in the men’s discus throw final during day 9 of the Tokyo 2020 Olympic Games on August 1, 2021 in Tokyo. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JM0181

Men det är SOK:s presschef Lars Markusson som tar på sig allt ansvar efter Att Sverige brutit mot coronareglerna.
– Ingen skugga ska kastas över Daniel och Simon, har någon gjort fel är det jag. Ska någon få kritik så är det jag. De ville stötta handbollen och det ville killarna för att handbollen var här uppe mitt i natten när diskuskillarna kom hem efter guld och silverkvällen. De var rörda av mottagandet och ville ge något tillbaka och handbollen ville gärna ha med dem under matchen mot Danmark, säger Markusson till kvällstidningen.
– Det skedde under översikt av läkare och på ett smittsäkert sätt. Och vi hoppas det höjde energin hos laget som ju faktiskt vann matchen.

Vad tycker du om den här kritiken mot svenskarna? Dela artikeln och ge din åsikt!

LÄS MER: Jättedramat i natt: Svensken missade OS-medalj med bara 1,4(!) centimeter: ”Det är fruktansvärt”

Få våra nyhetsbrev!