ARMAND DUPLANTIS VINNER OS-GULD EFTER JÄTTERYSARE I FINALEN!

ARMAND DUPLANTIS VINNER OS-GULD EFTER JÄTTERYSARE I FINALEN!

Armand Duplantis gör det!
Han infriar alla förväntningar och vinner OS-guld.

Svensken är nu bäst i världen efter ett jättedrama i Tokyo när 21-åringen vinner på 6,02 meter.

Inför OS 2021 i Tokyo har alla pratat om Armand Duplantis. Svensken målades upp som den stora guldfavoriten och alla längtade efter den 3 augusti.

Superhopp

När sedan främsta konkurrenten Sam Kendricks tvingades avbryta OS efter ett positivt coronatest blev vägen till guldet genast väldigt mycket lättare. När stavhoppsfinalen drog igång på tisdagen visade också ”Mondo” direkt upp en superform med ett jättehopp omedelbart.

Armand Duplantis, OS
Armand Duplantis första hopp i stavhoppsfinalen. FOTO: Discovery Plus.

21-åringen började tävlingen på 5,55 meter och det var rena barnleken för Duplantis som flög över ribban med e n o r m marginal.
– Oj, hjälp! Det är det värsta jag sett tror jag, säger experten Peter Häggström i Discovery Plus.

GUIDE: Här är allt du behöver veta om sommar-OS 2021: Tv-tider, medaljhopp och alla sporter!

Drömstart

Efter den drömstarten valde han att stå över på 5,70 för att vänta ut betydligt högre höjder än så. Nästa hopp blev istället på 5,80 och det klarade också Duplantis redan i det första hoppet utan några som helst problem.

Därefter valde Duplantis även att stå över på 5,87. Regerande OS-mästaren Thiago Braz, Brasilien, blev den första att klara på 5,87 och även Chris Nilsen, USA, klarade av den höjden på första försöket.

Jätterysare

Sedan klev Duplantis på nytt in och briljerade genom att klara 5,92 i det första försöket, vilket ingen annan lyckades med. Den enda som mäktade med att följa med svensken till nästa höjd var amerikanen Nilsen.

Armand Duplantis, OS
210803 Armand Duplantis of Sweden competes in men’s pole vault final during day 11 of the Tokyo 2020 Olympic Games on August 3, 2021 in Tokyo. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / JM0185

Där bjöd Nilsen på en jätteskräll genom att klara 5,97 i första försöket. Men Duplantis svarade direkt och klarade också 5,97 i första försöket när stavhoppsfinalen förvandlades till en jättesrysare.

Guldhoppet

Men sedan blev det alldeles för tufft på 6,02 för Nilsen som rev ut sig. Samtidigt som ”Mondo” Duplantis klarade 6,02 redan i första försöket och säkrade ett mycket efterlängtat OS-guld med bara fem hopp i stavhoppsfinalen.

Svensken försökte sedan på världsrekordhöjden 6,19 och var oerhört nära att klara det redan i första försöket men misslyckades. Närmare än så kom han heller inte något av sina två andra försök och fick nöja sig med ”bara” ett OS-guld den här dagen.

21-årige Armand Duplantis har nu vunnit 1 OS-guld, 1 VM-silver och 2 EM-guld under sin karriär. Han är också den stavhoppare som hoppat högst genom tiderna med sitt världsrekord på 6,18 meter.

Dela artikeln för att hylla fenomenala Armand Duplantis!

LÄS MER: Armand Duplantis starka erkännande – öppnar upp om hatet från hemlandet USA: ”Jag har fått utstå mycket”

Få våra nyhetsbrev!